Experter efterlyser offentlig debatt om euroutträde

Finland behöver en offentlig debatt om landets framtid i euron. Det anser Pasi Holm, verkställande direktör för Pellervo ekonomisk forskning PTT.

I torsdagens Kauppalehti säger Holm att det nu är dags att diskutera huruvida det är vettigt för Finland att stanna kvar i euron. Finland bör hur som helst inte lämna euron ensam, utan också andra länder borde i så fall utträda samtidigt.

I Yles radioprogram Ykkösaamu sade Holm att det ekonomiska läget i Europa kan försvåras under hösten och vintern. De krisdrabbade länderna som får ekonomiskt stöd skulle enligt Holm ändå inte ha något intresse att lämna euron.

Finansprofessorn Vesa Puttonen vid Aalto-universitetet uttalade sig i liknande banor tidigare i veckan. I onsdagens Aamulehti sade han att man borde utreda ett möjligt utträde ur euron, för att man ska ha ett alternativ.

Vesa Vihriälä, verkställande direktör för Näringslivets forskningsinstitut Etla, tycker inte att en debatt om euromedlemskapet är aktuell. Han bedömer ändå att ett euroutträde kunde vara mer smärtfritt för ett land med stabil ekonomi än för ett krisland.