Vindkraften stod för endast 0,6 procent av en finländska elproduktionen i fjol. Målet är att vindkraften ska täcka sex procent av elproduktionen 2020. Foto: Colourbox

Utvecklingen av vindkraften går trögt

Vindkraften har inte tagit Finland med storm. I år får vindkraften bara en femtedel så mycket i stöd som väntat, det vill säga 11 miljoner euro, uppger Energimarknadsverket.

Detta tyder på att byggprojekten inte rullat igång enligt förväntningarna.

I höstas bedömde Arbets- och näringsministeriet att vindkraften behöver 60 miljoner euro i stöd. Summan betalas från det nya stödsystemet som trädde i kraft i början av året.

Vindkraften stod för endast 0,6 procent av en finländska elproduktionen i fjol. Målet är att vindkraften ska täcka sex procent av elproduktionen 2020, vilket innebär en produktionskapacitet på ungefär 2500 megawatt. I slutet av fjolåret uppgick den nominella effekten till 197 megawatt på de 130 vindkraftverken i Finland.

Vindkraftproducerad el har ett garantipris på 105,30 euro till slutet av 2015. Därefter sjunker priset till 83,50 euro. Med det nuvarande marknadspriset på under 25 euro är stödet 80 euro per megawattimme.