Den svenska reklambyrån säger sig ha släppt ner hundratals nallar över Minsk. Foto: Studio Total

Svensk reklambyrå: Vi släppte ner nallebjörnar över Minsk

Den svenska reklambyrån Studio Total säger sig ha utfört en flygning till Vitrysslands huvudstad Minsk. I lasten på det lilla enmotoriga planet fanns enligt reklambyrån 1000 nallebjörnar, var och en med en fallskärm och en skylt som kräver yttrandefrihet.

I ett pressmeddelande säger reklambyrån att flygningen är en del deras kampanj för yttrandefrihet i Europas sista diktatur, Vitryssland.

– Ett land där människor regelbundet hotas, fängslas, torteras, ja till och med mördas för att ha kritiserat regimen, skriver Studio Total.

Kampanjen görs som stöd för grupper olika oppositionsgrupper i landet. Flygningen är bekostad av reklambyrån och deras kunder.

– Planet har inget tillstånd att flyga, och det finns en möjlighet att det vitryska flygvapnet eller luftförsvaret surnar till, står det i pressmeddelandet.

Enligt tidningen Aftonbladet flög flygplanet från Litauen till Vitryssland tidigt på onsdagsmorgonen. Planen var att flyga så lågt att flygplanet inte syns på vitryssarnas radar.

– Vi tycker om att bekämpa diktaturer med humor. Det värsta en diktator kan råka ut för är att man skrattar åt honom, säger en av företrädarna för reklambyrån till Aftonbladet.

Företrädarna vill vara anonyma. De vill inte att aktionen ska handla om piloterna eller reklambyråns företrädare utan om oppositionsrörelsen i Vitryssland.

Ingen oberoende källa har bekräftat att nallebjörnarna verkligen har släppts ner.