Foto: NiklasTallqvist

Explosionen kan ge fyra års fängelse

Utredningen av explosionen som skadade fem personer på tisdagen kommer enligt polisen att räcka flera månader.

Polisen utreder explosionen under fyra olika brottsbenämningar, av vilka grovt vållande av allmän fara är den grövsta: straffet är fängelse i minst fyra månader och högst fyra år.

– Förundersökningen är ännu i sitt första skede så man måste komma ihåg att brottsbeteckningarna ännu kan förändras, säger kriminalkommissarie Minna Immonen som tagit över som utredningsledare.

De tre andra beteckningarna är arbetarskyddsbrott, vållande av personskada samt brott mot bestämmelserna om explosiva varor.

Enligt Immonen står det klart att det fanns stora brister i sprängningsplanen på bygget i Mattby. Både byggherren och dess underleverantör som ansvarade för sprängningen är föremål för undersökningen.

Nu är det också klart att man inte avbröt arbetet på bygget när explosionen inträffade. Det var räddningsverkets första enhet på platsen som fick avbryta arbetet.

– I förundersökningen utreder vi varför de har sett det som nödvändigt att fortsätta arbetet på platsen, säger Immonen.

Eftersom det finns många parter i fallet kommer det att dröja månader att slutföra undersökningen. Prioritet nummer ett för polisen är nu att utreda orsaken till olyckan.

Förbjudet att spränga utan sprängningsplan

Antti Posio, konsultativ tjänsteman vid Social- och hälsovårdsministeriet, påminner om att man måste ha en skriftlig sprängningsplan gjord före varje sprängning som genomförs på byggen.

– Speciellt om sprängningarna är likadana hela tiden, kan det ske försummelser. Då kan man anse att planen inte är nödvändig. Med tanke på kontroll är det ändå viktigt.

Det är arbetarskyddsmyndigheten som övervakar att lagen följs då det sprängs på byggplatser.

– Vid grova försummelser kan en polisanmälan göras. I Mattbyfallet var polisen redan på plats och undersökte, sedan ger arbetarskyddsmyndigheten sitt utlåtande till polisen, säger Posio.