skärmdump/ Nimbus/http://www.nimbus.se

Båttillverkaren Nimbus ansöker om konkurs

Omkring 200 personer förlorar jobben när båttillverkaren Nimbus i Göteborg ansöker om konkurs för de olika bolagen i koncernen. Nimbus bygger sina stora motorbåtar i Mariestad samt i småländska Storebro och Ryd.

Finanskrisen däckade Nimbus. Sedan 2008 har bolaget samlat på sig flera hundra miljoner i samlade förluster.

–Sedan mitten av 2008 har det gått dåligt för hela fritidsbåtsbranschen. Orderingången började minska kraftigt och från 2009 har det varit väldigt kärvt. Volymerna för Nimbus är i dag kanske 40 procent av vad det var 2008. Det är svårt att parera det när man har ett antal fabriker och anställda, säger Bengt Kvarnbäck, styrelseordförande i Nimbus Boats Holding, till nyhetsbyrån TT.

Svårförklarlig nedgång

Han säger att man försökt möta den usla efterfrågan med att dra ned på både personal och fabriker. För några år sedan stängdes fabriken på Gotland. När det gick som bäst i koncernen 2007 var man över 500 anställda.
–Folk är försiktiga och håller i sina pengar. Men den långa och ihållande nedgången är svårförklarlig. Vi i styrelsen eller bolaget hade inte räknat med att det skulle hålla i sig så länge.
Nu tar en konkursförvaltare över.

Speglar samhället

–Förhoppningen är att hitta en köpare som kan ta över bolaget. Det har pågått en process där nuvarande ägare tillsammans med banken diskuterat med ett antal tänkbara intressenter, säger Kvarnbäck.
Mats Eriksson, vd i Sweboat, Båtbranschens Riksförbund i Sverige, har liknande syn på marknadsläget.
–Båtbranschen är en spegel av hur samhället mår i övrigt. Och det är ingen köpfest i något led. Konsumentens avvaktan råder.

Enligt Eriksson är det svag efterfrågan på både stora och små båtar men Nimbus liksom Hallberg Rassy på Orust, som bygger stora segelbåtar och som förra året varslade ett 60-tal anställda, är dessutom starkt exportberoende.
–Eftersom övriga Europa står fullkomligt stilla när det gäller konsumtion, så har de naturligtvis drabbats än hårdare, säger Eriksson.