Smuggelfynd I Shanghai, Kina.i CHINA OUT LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Vildvuxen vapenhandel svår att tukta

Idag måndag inledde FN:s medlemsländer slutförhandlingarna kring ett första bindande globalt vapenhandelsfördrag.

Syftet är att reglera världens vildvuxna vapenhandel, men det är lång väg kvar till en överenskommelse värd namnet.

Arbetet med ett avtal har pågått i decennier, och frågan har aktualiserats inte minst av den blodiga konflikten i Syrien.

Organisationen Oxfam vill bland annat att även vapendelar ska inkluderas.

Långt kvar

- Många pansarfordon, hangarfartyg och vapen säljs i bitar — precis som bokhyllor i möbelbutiker — och inga frågor ställs om hur de kommer användas. Det här systemet måste upphöra, säger Oxfams chef för vapenkontroll Anna McDonald till nyhetsbyrån AFP.

- Det är inte "the West versus the rest" i den här frågan, säger Paul Holtom vid fredsforskningsinstitutet Sipri till TT.

Han framhåller att flera länder i Latinamerika, Afrika, Asien och Europa har enats i en progressiv hållning, redo för ett starkt fördrag, men att utmaningen är enorm. Motståndarna mot att på allvar reglera den globala vapenhandeln, värd runt motsvarande många hundra miljarder euro om året, är många och medlemsländerna är djupt oense om hur fördraget ska utformas.

Stort motstånd

USA, som tillverkar sex miljarder kulor om året, vill att just ammunition ska undantas fördraget. Kina, storexportör av lätta vapen, vill att de ska undantas. Ryssland vill ha fokus på den illegala vapenhandeln snarare än regleringar av den legala handeln. Och storkonsumenter som Pakistan och Indien är skeptiska till ett avtal, då de menar att de måste ha rätt att rusta sina arméer som de själva finner lämpligt.

Även om förhandlingarna går väl är risken stor att det inte finns mer än en urvattnad fördragstext att utgå i från när förhandlingarna avslutas den 27 juli.