LEHTIKUVA / AFP PHOTO/Alfredo ESTRELLA

Mexico: Maktpartiet PRI tillbaka med Peña Nieto

Efter tolv år i opposition är Mexikos klassiska maktparti PRI tillbaka på presidentposten. Men segern är tudelad för Enrique Peña Nieto, som ser ut att få ett svagt mandat i det makabra kriget mot kartellerna.

Försprånget på 4—7 procent i den preliminära "snabbräkningen" räckte för att landets medier skulle utropa den välkammade kandidaten från det tidigare maktpartiet PRI, den 45-årige Enrique Peña Nieto, till landets näste president.

- Mexiko har röstat för förändring med en riktning, sade han i ett segertal på måndagsmorgonen svensk tid.

Ingen vapenvila

Han var snabb att försäkra att vinsten för PRI som under över 70 år av obrutet enpartistyre gjorde sig känt för utbredd korruption och alltför nära samröre med kartellerna, inte betydde en återgång till det gamla systemet, något som många fruktat.

- Det blir inga avtal eller någon vapenvila med organiserad brottslighet, sade Peña Nieto.

Det är ett hårt ansatt Mexiko som president Felipe Calderon lämnar efter sig och det blir ett digert arbete för hans efterträdare. Sedan Calderon 2006 sände ut militärtrupper för att ta sig an kartellerna har det eskalerande våldet tagit sig allt groteskare proportioner, med massakrer, stympade kroppar och eldstrider på öppen gata.

Valresultatet — ett totalt nederlag för PAN, som haft makten i 12 år — visar ett starkt missnöje med den nuvarande strategin.

Svagt mandat

Men trots att våldet och korruptionen är en av de centrala frågorna för många mexikaner har ämnet i stort lyst med sin frånvaro under samtliga kandidaters valkampanjer. Peña Nieto har lovat att minska det våld som drabbar mexikanerna. Men när det gäller partiets strategi för att förhindra droghandeln eller bekämpa kartellerna har han varit betydligt luddigare och USA kommer att hålla ett vakande öga över den nye presidenten, skriver New York Times.

Valet markerar dock ingen självklar seger för PRI. Allt pekar mot att partiet inte får någon majoritet i landets lagstiftande församling, ens tillsammans med koalitionspartnern PVEM, rapporterar sajten Aristegui Noticias. Hans möjligheter att genomdriva politiska förändringar försvåras därmed.

Demonstrationer väntas

Och än kan han vänta sig mothugg från motståndarsidan. Vänsterpartiet PRD:s Andrés Manuel Lopez Obrador har inte accepterat förlust utan vill vänta på slutresultatet på onsdag. När han för sex år sedan förlorade med en halv procent mot Calderon demonstrerade partiets anhängare i flera månader.

- Ännu är sista ordet inte sagt, sade han tidigt på morgonen.

PRI-kritiska ungdomsrörelsen Yosoy132 talar om valfusk och har utlyst demonstrationer under måndagen.