Foto: Lehtikuva / AFP Photo/Stan Honda

Flygbränsle dumpades söder om Mariehamn

Ett av världens största passagerarplan från Air France har tvingats dumpa tusentals liter bränsle ovanför Östersjön.

– Det kan röra sig om 90 000 liter bränsle, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll till tidningen.

Jätteplanet Airbus A380, som är ett av världens största passagerarplan, fick problem på söndagseftermiddagen. Det var på väg från Paris till Tokyo, men tvingades vända när det var ovanför Mariehamn.

För att kunna landa i Paris dumpade planet bränsle över Östersjön.

– Enligt uppgift har man upptäckt att man hade problem med en dörr på flygplanet, säger Lars Grantinger, assisterande räddningsledare vid Flygräddningscentralen i Göteborg, till Aftonbladet.

Luftfartsverket i Sverige uppger för tidningen man inte vet hur mycket flygbränsle som dumpades. Men enligt flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll kan det röra sig om mycket stora mängder.

–Det handlar om världens största flygplan och en lång flygning. Piloten har troligtvis dumpat en tredjedel av lasten, det kan röra sig om 90000 liter, säger han.

Luftfartsverket bekräftar att besättningen på det aktuella planet har begärt att få dumpa bränsle över Östersjön. Per Fröberg, pressansvarig på Luftfartsverket, betecknar enligt Aftonbladet händelsen som "mycket ovanlig".

Här hemma säger Trafiksäkerhetsverket Trafi att Air France-planets dumpning av flygbränsle i Östersjön inte utgör någon fara för miljön.

Verket säger att flygplan då och då tvingas dumpa kerosin på grund av ett tekniskt fel eller för stor vikt. Bränslet hinner avdunsta i luften om det dumpas från en höjd på minst cirka två kilometer.

Planet från Air France dumpade tiotusentals liter bränsle söder om Mariehamn på söndagen.