Foto: Fredrika Biström

Spanska sjuksystrar tar sikte på Kotka

65 spanska sjuksköterskor intensivstuderar just nu finska för att i slutet av året börja jobba i Kotka. Eurokrisen i Spanien har därmed en oväntad effekt på den finländska vårdsektorn.

Tre års sjuksköterskestudier verkade inte leda 23-åriga Ainhoa Hoyo någon vart. Då hon tog sin examen i Spanien i januari ansökte hon inte ens om att få något av de få lediga jobben som finns inom branschen. Hon visste att hon inte hade en chans.

– Men jag har studerat till sjuksköterska i flera år så jag vill inte jobba som bartender. De flesta av mina kompisar är arbetslösa eller jobbar två veckor under sommaren, säger Ainhoa Hoyo.

I Kymmenedalens sjukdistrikt, Carea, är situationen den motsatta. Där har den långvariga bristen på vårdpersonal tvingat rekryterarna att anställa vårdpersonal utanför Finland. Timo Jalkanen är projektledare för Medi­ko. Hans uppgift är att hitta personal och utbilda den före resan till Finland. Efter att ha rekryterat estniska och ryska läkare och sjuksköterskor i flera år inledde han i januari ett projekt i Bilbao i Spanien.

– Vi började utreda arbetssituationen i Spanien och insåg snabbt att över 50 procent av ungdomarna är arbetslösa. Varför ska vi importera arbetskraft från Kina och Filippinerna när vi kan anställa EU-medborgare? säger Jalkanen.

Enormt intresse
Ainhoa Hoyo var inte ensam om att skicka in sin cv till Mediko.

– Vi hoppades få cirka 70 ansökningar men vi fick 2 300. Bland dem valde vi ut 65 stycken på basis av utbildning, språkkunskap och arbetserfarenhet, säger Jalkanen.

Sjuksköterskorna är mellan 20 och 30 år och flera av dem har praktisk arbetslivserfarenhet.

Enligt Jalkanen är det tänkt att så många som möjligt ska stanna i Finland.

– Det är svårt att säga om personen vi anställer kommer att stanna, det är ändå unga personer vi talar om. Men vi utbildar dem inte för att de ska komma hit och ströjobba och sedan åka tillbaka, säger Jalkanen.

Ainhoa Hoyo säger att flera av hennes klasskamrater funderar på att stanna. Själv har hon inte bestämt sig.

– Jag har inte tänkt så mycket på det. Men jag tror att jag kan tänka mig att stanna om jag gillar Finland och hittar någon som jag tycker om, säger Hoyo.

Gratis språkkurs lockar
Att Hoyo valde Finland är ingen slump.

– Vi har fått arbetserbjudanden från England, Irland och Belgien, men Finland var det första landet som skickade någon till Spanien. Man märkte att finländarna var seriösa då de betalar vår utbildning i finska. Jag blev otroligt glad då jag fick beskedet att jag antagits och att någon erbjöd mig ett arbete inom branschen, säger Ainhoa Hoyo.

Hoyos resa mot Finland inleddes i ett anatomiklassrum i Bilbao. För att kunna börja arbeta direkt läser de utvalda sjuksköterskorna finska sex timmar om dagen fem dagar i veckan i fem månader. Undervisningen pågår till slutet av året då sjuksköterskorna flyger till Finland.

Tanken är att allas finskkunskaper ska vara så bra att de kan börja jobba inom äldrevården direkt. Hoyo satsar på att lära sig finska så bra att hon kan jobba som sjuksköterska inom 1,5 år.

Lättare att rekrytera
Enligt Jalkanen finns det flera fördelar med att rekrytera personal från Spanien. Eftersom landet blev EU-medlem år 1986 kan sjuksköterskorna jobba i Finland utan att komplettera sina kunskaper. Det enda sjuksköterskorna behöver göra är att skicka in sina handlingar till Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården, Valvira.

Enligt Valviras medicinalråd Pirjo Pennanen syns eurokrisens effekter ännu inte i ett ökat antal ansökningar.

– Vi har fått information om att det finns ett ökat intresse för att anställa spanska sjuksköterskor. Det verkar som om det finns ett behov av flera sjuksköterskor i landet, säger Pennanen.

Både den offentliga sektorn och den privata har visat intresse för att anställa sjuksköterskorna. Förutom Kotka kommer också Kouvola att ta emot spanjorskorna. Timo Jalkanen ser gärna att flera kommuner tar efter konceptet.

– Vi kommer att fortsätta med projektet nu när vi har de rätta kontakterna, säger Jalkanen.