Italiens premiärminister Mario Monti pratar med journalister efter maratonmötet i Bryssel. Foto: Lehtikuva / AFP Photo / Georges Gobet

Euroländerna godkände Italiens och Spaniens krisfondskrav

Euroländerna har gått med på Italiens och Spaniens krav för att lätta deras räntetryck.

Vid ett 13 timmar långt möte som pågick hela natten i Bryssel beslutade euroländernas ledare att öppna en möjlighet att använda krisfonderna på ett mera omfattande sätt än tidigare.

I fortsättningen ska de på vissa villkor kunna ge stöd direkt till banker och köpa statsobligationer på primärmarknaden. Köpen är möjliga utan EU:s och IMF:s stränga balanseringsprogram ifall staten i fråga följer de ekonomiska mål som man kommit överens om.

Den modell som Finland föreslagit med säkerheter för problemländernas statsobligationer kommer inte att framskrida som det nu ser ut, säger statsminister Jyrki Katainen (Saml).

–Den går sannolikt inte vidare åtminstone i det här skedet. Det finns stöd för modellen, men också motstånd, sade Katainen tidigt på morgonen.

I de beslut som fattades under natten bevaras enligt honom de centrala principer som man tidigare kommit överens om.

Direkt stöd till bankerna från den permanenta krisfonden är möjligt först när den utökade bankövervakningen träder i kraft.

Italiens premiärminister Mario Monti var nöjd med besluten.

–Det här stärker euroområdet, sade han.

Italien och Spanien slutade samtidigt att blockera tillväxtpakten, vilket de gjort för att sätta press på de andra euroländerna.