Foto: EPA/JULIEN WARNAND

EU-toppmöte överraskade

Italien och Spanien fick den kortsiktiga hjälp de krävt och euroländerna går nu vidare mot en bankunion. Men uppgörelsen från EU-toppmötet, som överraskade marknaden positivt, väcker många nya frågor.

Italiens och Spaniens premiärministrar Mario Monti och Mariano Rajoy kunde vara nöjda efter nattens manglingar. De fick gehör för sina krav på omedelbara åtgärder för att få ner de skyhöga räntor de tvingas att betala för att låna pengar.

Euroländernas krisfond ESM ska kunna stödja krisande banker direkt, utan att ta omvägen via länders statsbudgetar, en omväg som nu gör att deras skuldberg växer. Krisstöd ska också kunna ges till länder som sköter sig, men tillfälligt har svårt att låna på marknaden.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fick därmed ge med sig på för henne mycket känsliga punkter. Frankrikes president Francois Hollande har skapat en ny dynamik bland EU-ledarna. Till skillnad från företrädaren Nicolas Sarkozy kör han inte bara tandem med Merkel, utan vänder sig lika ofta till Monti och Rajoy. Det nedvärderande uttrycket Club Med har fått en ny klang.

Men Merkel har ingen lust att se ut som förlorare. Efter toppmötet lyfter hon i stället fram att toppmötet enats om en europeisk bankinspektion med Europeiska centralbanken (ECB) som huvudaktör.

– ECB har ett egenintresse av att ha sunda banker, sade Merkel.

Men nattens överenskommelse var knappt klar förrän olika tolkningar av olika länder dök upp. Vilka villkor ska gälla? Vem ska ha kontrollen? Hjälper det Spanien och dess knäande banker? Och räcker pengarna i krisfonderna för alla nya uppgifter?

Luckor ska fyllas och frågetecken rätas ut fram till den 9 juli, då euroländernas finansministrar möts i Bryssel.