Foto: LEHTIKUVA/Benjamin Suomela

Grottan för liten för atomsopor?

Det underjordiska utrymmet där vårt kärnavfall ska förvaras kan visa sig vara för liten också för allt avfall från Industrins kraft och Fortum. Den bedömningen gör en arbetsgrupp vid Arbets- och näringsministeriet.

Den exakta mängden kärnavfall som ryms i Onkalo-grottan blir klar först när man bryter ut grottorna i Olkiluoto.

Just nu utreder arbetsgruppen också om man kunde placera kärnavfall från Fennovoima i Olkiluoto i Euraåminne. Slutförvaringsgrottan ägs av Posiva, som i sin tur ägs av Fortum och Industrins kraft (TVO).

Regeringen har tidigare uppmanat parterna att utreda och samarbeta för att hitta en lösning för kärnsoporna. Tanken är att allt kärnavfall ska förvaras på ett ställe.

Enligt arbetsgruppen är Posiva tvunget att avvika från sina tidigare forsknings- och verksamhetsprinciper om man också vill att Fennovoimas kärnavfall ska få plats i grottan. Fram till i dag är det Fortum och TVO som har stått för kostnaderna som uppstått då man undersökt berggrunden. Fennovoimas vd Tapio Saarenpää sade för några år sedan att det är lika löjligt att påstå att allt kärnavfall inte ryms där som att påstå att Viking och Silja inte båda får plats på Östersjön. Posivas vd Timo Äikäs håller inte med. 2010 sade han att det inte finns plats för Fennovoimas kärnavfall i grottan i Olkiluoto.

Planen är att Finland ska bli det första landet i världen att ta i bruk en anläggning för slutförvaring av kärnbränsle 2020. Bland annat ska avfallet från Finlands första kärnreaktor i Lovisa begravas i Onkalo-grottan.

Rapporten poängterar också att eventuella undersökningar om utvidgningen av slutförvaret inte får äventyra säkerheten eller verksamhetsförutsättningarna för det pågående projektet.
Arbetsgruppen överräckte sin mellanrapport till näringsminister Jyri Häkämies (Saml) i går. Slutrapporten ska bli klar före årsskiftet.

Gruppen har som uppdrag att samla material för jämförelsen av alternativa lösningar för slutförvaring, att göra en jämförelse av alternativen och ge rekommendationer med tanke på det fortsatta kärnavfallsarbetet.

Herkko Plit, som är ordförande i arbetsgruppen, säger att man samlar information dels om att bygga två skilda grottor, dels om de nuvarande grottorna och möjligheterna att bygga ut dem.
Helhetskostnaderna för slutförvaret väntas uppgå till omkring tre miljarder euro. Kostnaderna uppbärs i elbolagens elräkning som sedan går till en kärnavfallsfond.