DN: Få kolhydrater ökar risken för hjärtsjukdomar

Ny studie tyder på att köttdieter som LCHF och Atkins kan vara farliga för hjärtat.

Proteinrik kost med lågt intag av kolhydrater kan öka risken för hjärtsjukdom och stroke, i alla fall hos kvinnor. Det visar en ny svensk-amerikansk undersökning.

Forskarteamet har undersökt matvanor och livsstil hos nästan 44 000 svenska kvinnor under åren 1991-92 och följt upp deras tillstånd 15 år senare.

Risken för att insjukna i hjärtsjukdom eller stroke ökade i takt med att kvinnorna höll nere på kolhydraterna och åt mer protein. Det ledde till 4-5 fler fall av hjärtsjukdom och stroke per 10 000 kvinnor och år.

Fel proteiner kan vara faktor

En förklaring kan enligt forskarna vara att kvinnorna åt för mycket proteiner från kött istället för växtproteiner.

Studien är en av de största vetenskapliga undersökningarna hittills om de långsiktiga effekterna av lågkolhydratdiet, skriver Dagens Nyheter. Resultaten publicerades i medicintidskriften British Medical Journal på tisdagen.

BMJ.com: Low carbohydrate-high protein diet and incidence of cardiovascular diseases in Swedish women