Foto: Lehtikuva/jussi Nukari

EU-kommissionen går åt hälsopåståenden

EU-kommissionen tittar närmare på hälsopåståendena om livsmedel. I slutet av året blir det klart hur man får beskriva ett ämnes hälsopåverkan.

En del av påståendena har redan utretts och bara en femtedel av dem har visat sig hålla streck. Det innebär dock inte att lika många underkänts när hela utredningen är klar.

Exempelvis mjölkprodukter har de senaste åren marknadsförts med påståenden som nu antagligen försvinner från förpackningar och reklam. Förpackningarna och påståendena håller redan på att bytas ut för fullt trots att Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet ännu inte sagt något slutgiltigt om alla mjölksyrebakterier.

Förpackningsbytet är livligt även i hälsokostbranschen. Största delen av produkterna stannar på marknaden men i ny förpackning och försedda med ny reklam.

Livsmedelssäkerhetsverkets överinspektör Kaisa Kukkonen berättar att den första förordningen om närings- och hälsopåståenden gavs redan 2006. Då började myndigheterna bokföra alla påståenden.

– Förteckningarna från de olika länderna samlades till en gemensam lista med cirka 4 600 hälsopåståenden. Den första delen med godkända påståenden trädde i kraft i juni. Det mesta blir klart till slutet av året, säger Kukkonen.