Arkiv/LEHTIKUVA / AFP PHOTO/JOHN THYS

Rehn tror på snabb lösning om Spanienstöd

En lösning om bankstödet till Spanien kommer inom de närmaste veckorna, tror EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn. Han kommenterade den formella begäran om hjälp som Spanien lämnade in till euroländerna på måndagen.

–Jag tror att vi kan komma överens om villkoren under de närmaste veckorna, sade Rehn i ett uttalande.
Lånet som Spanien behöver är högst 100 miljarder euro.
Förra veckan bedömde man utgående från konsultutredningar att de krisdrabbade spanska bankerna skulle behöva kring 62 miljarder euro för att överleva följderna av fastighetsbubblan som sprack. I början av juni kom euroländerna överens om att de kan erbjuda 100 miljarder i lån för att hjälpa de spanska bankerna.
Det är tänkt att beslutet om lånet ska kunna fattas på finansministermötet den 9 juli. Euroländerna måste besluta hur pengarna ska fördelas, vilka banker som ska stödas och vilka lånevillkoren ska vara.
–Den viktigaste frågan för oss är tidtabellen för återbetalningen samt räntorna, sade utrikesminister José Manuel Garcia-Margallo i Luxemburg och hoppades på en lång lånetid och låg ränta.

Från permanenta fonden?

Spanien vill att euroländerna lånar pengarna direkt till bankerna, så att Spaniens statsskuld inte ökar. Om Spanien tar hela lånet på 100 miljarder i sitt eget namn kommer dess offentliga skuld att uppgå till cirka 90 procent av bnp.
Ledare från Tyskland, Spanien, Italien och Frankrike diskuterade frågan om lån till bankerna i fredags, men de kom inte fram till någon lösning.
Ännu är det inte bestämt om lånet kan beviljas från den permanenta krisfonden, vilket Finland har önskat. Den permanenta fonden har ännu inte kunnat inleda sin verksamhet, bland annat på grund av att ratificeringsprocessen i Tyskland har dröjt. Finland tänker kräva säkerheter ifall lånet ges från den tillfälliga fonden.
Spaniens situation tas också upp på EU-ledarnas toppmöte i slutet av veckan.