Foto: Niklas Tallqvist

DN: Misstag att göra Ollila till styrelseordförade

Dagens Nyheters börskrönikör Pia Gripenberg skriver i dag att Jorma Olilla är ett paradexempel på att en bra vd inte är lika med en bra styrelseordförande.

I sin krönika, som publicerades på mångdagen, skriver Pia Gripenberg: "Jorma Ollila är dessvärre ett utmärkt exempel på vad som händer när en lyckosam vd automatiskt förutspås bli en lika lyckosam ordförande."

Gripenberg skriver också att Ollila gjorde ett fantastiskt jobb som vd. Hon jämför Ollila med Volvos ikon Pehr G. Gyllenhammar som, enligt Gripenberg, är ett annat exempel på hur fel det kan gå då en ordförande blir vd.

Det var först när Olilla avgått som ordförande som vd:n gör en ordentlig städning i ledningsgruppen. Gripenberg frågar om det är Olli-Pekka Kallasvuos och Stephan Elops oförmåga att rensa eller om det är Ollilas inflytande som hållit tillbaka förändringen.

"Med mina delvis finländska rötter gör det ont i själen att se hur Nokia faller och fortsätter falla", skriver Gripenberg. Och tillägger:"Finländarna själva verkar främst vara urförbannade på nuvarande vd:n, kanadensaren Stephen Elop, som rekryterades från Microsoft. När han rör sig i Helsingfors har han nu två livvakter med sig, rapporterar Dagens Industri".