LEHTIKUVA / AFP PHOTO/YIANNIS KOURTOGLOU

Cypern söker nödlån

Cypern vänder sig nu till EU för att få nödlån. Enligt regeringen hotas landets finanssektor på grund av dess stora exponering mot det krisdrabbade Grekland. Börserna i Europa föll under måndagen inför EU-toppmötet i slutet av veckan.

Både Spanien och Cypern har nu lämnat in ansökningar om nödlån och Frankrike letar nya besparingar.

Frankrike behöver hitta upp till 10 miljarder euro för att få ner landets budgetunderskott till 4,5 procent av BNP, sade finansminister Pierre Moscovici i en tv-intervju.

Moscovici sade också att han räknar med "strukturella lösningar" för den pågående krisen vid EU-toppmötet i slutet av veckan. Både marknaderna och andra länder i världen har sådana förväntningar, framhöll han. Moscovici väntar sig att EU-toppmötet, som börjar på torsdag, "till slut ska ge euron en politisk ryggrad och en bankreglering".

Men marknaderna i Europa tycktes i dag vara skeptiska. Börserna föll överlag — särskilt Aten (ned 6,84 procent), Milano (ned 4,02 procent) och Madrid (ned 3,67 procent) — sedan Spanien och Cypern lämnat in varsin begäran om nödlån och den nya grekiska regeringens utsikter att snabbt förhandla fram mjukare lånevillkor råkat i gungning.

Premiärminister Antonis Samaras återhämtar sig efter en ögonoperation samtidigt som det framkom att den just utsedde finansministern Vassilis Rapanos, som i fredags lades in på sjukhus med magsmärtor, inte kommer att tillträda posten.

Kreditvärderingsinstitutet Fitch sänkte tidigare på dagen Cyperns kreditbetyg.

Cypern söker hjälp från de europeiska räddningsfonderna EFSF och ESM, för att balansera risken för finansmarknaden som har uppstått på grund av den grekiska krisen.

Tidigare har förutom Grekland även Irland och Portugal beviljats räddningspaket från EU, och Spanien har begärt stöd för sina banker.


Fakta: Cypern

    Cypern blev självständigt 1960, men har varit en delad ö sedan 1974.
    Landet blev EU-medlem den 1 maj 2004.
    Den 1 januari 2008 anslöt sig Cypern till eurosamarbetet.
    Är ett av EU:s minsta medlemsländer med 950 000 invånare, varav 71,5 procent är grekcyprioter.