Foto: Leif Weckström

Privata pengar ska vårda Barnkliniken

Den riksomfattande Barnkliniken i Helsingfors är i uselt skick och behöver en ny sjukhusbyggnad för att upprätthålla nivån på sjukvården. Stödföreningen Nya Barnsjukhuset 2017 har grundats för att hitta svar på frågorna kring finansieringen.

Faciliteterna på Barnkliniken och Barnets Borg är föråldrade och lider av allvarliga mögelskador och utrymmen som inte räcker till. Att renovera gör inte längre någon nytta för sjukhusbyggnaderna som byggdes 1948. Sjukhusets skick har oroat föräldrar och personal redan länge.

— Barnkliniken är det enda barnsjukshuset som erbjuder all vård som finns inom området och barn från hela landet får vård här, säger Jari Petäjä, cheföverläkare på Helsingfors universitetssjukhus HYCS.

De beräknade kostnaderna för ett nytt barnsjukhus är 150 miljoner euro. Summan motsvarar prislappen på Musikhuset i Helsingfors.

— Det är samhället som borde stå för kostnaderna för ett nytt barnsjukhus, men vi vet inte om staten har ett intresse att bidra.  Stödföreningen startades för att påskynda byggandet, säger Petäjä

Föreningen Nya Barnsjukhuset 2017 ska samla in donationer gjorda av såväl privatpersoner som företag.

Barnkliniken har ett riksomfattande vårdansvar för barn med hjärtfel, barn som behöver organ- eller stamcellstransplantationer eller har svår epilepsi. Årligen görs cirka 6500 operationer på kliniken.