Foto: Lehtikuva

Pirkko Mattila ersätter Jussi Halla-aho

Sannfinländarnas riksdagsgrupp överraskade med att mot Jussi Halla-ahos vilja utse Pirkko Mattila att efterträda honom som förvaltningsutskottets ordförande.

När Jussi Halla-aho förra veckan tvingades avgå som ordförande för riksdagens förvaltningsutskott rekommenderade han meningsfränden Juho Eerola som sin efterträdare. Eerola meddelade genast sitt intresse för posten och för att jämna vägen för sig lämnade han ultranationalistiska Suomen Sisu.

– Medlemskapet har använts som ett politiskt slagträ mot mig och Sannfinländarna, skrev Eerola på partiets webbsidor.

När riksdagsgruppen i dag skulle fatta beslut om vem som ersätter Halla-aho hade ytterligare två kandidater anmält sig, Pirkko Mattila och Ismo Soukola.

I omröstningen slog Mattila klart de två medtävlarna. Hon fick 25 röster och Eerola och Soukola fem var.

– Det här var ingen omröstning om Suomen Sisu, utan om vem som skulle bli utskottsordförande, konstaterade Mattila efter valet.

– I en demokrati är det normalt att man röstar och hela riksdagsgruppen ställer nu upp bakom den nya utskottsordföranden, förklarade gruppordförande Pirkko Ruohonen-Lerner.

Mattila ville inte analysera vilka åsiktsskillnader det finns mellan henne och Halla-aho, men klart är att hon inte hör till de mest invandringskritiska sannfinländarna.

Mattila är redan medlem i förvaltningsutskottet, så hela riksdagen behöver inte ta ställning i frågan. Hon invaldes i riksdagen 2011 från Uleåborgs valkrets.