Slut på besöken hos Kolmårdens vargar

Det är inte ännu klart varför en vargflock attackerade den 30-åriga djurskötaren.

– Det känns ofattbart. Det enda vi vet är att hon dog i varghägnaden. Om det finns någon annan bidragande orsak bakom vet vi inte ännu, säger Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmårdens djurpark.

Vargarna på Kolmården är en socialiserad och tam vargflock som har ingått i programmet Närkontakt varg. Programmet går ut på att valparna tas från vargmamman vid ett par dygns ålder för att sedan födas upp av människor. Djurskötaren blir på detta sätt en del av vargarnas flock och kan leda besökgrupper in i vargarnas hägnad.
– Besöken hos vargarna har varit oerhört populära, säger Höggren.
Nu är hägnaden stängd och Närkontakt varg avblåst. Enligt Höggren har Kolmården inte någon avsikt att avliva vargarna.
– Vi kommer inte att ta några sådana beslut i det här läget.

I Finland finns två djurparker med vargflockar: Etseri och Ranua. Ingendera av parkerna i Finland bygger sin vargverksamhet på att socialisera vargarna med människor.
– Det hör till vargens natur att vara skygg för människor,  säger intendent Mari Heikkilä på Ranuas djurpark.

Den 30-åriga djuskötaren omkom då en vargflock attackerade henne i deras hägnad på Kolmården. Hon  var en erfaren djurskötare som varit med om vargarnas liv från första början. Skötaren höll kontakt med sina medarbetare via en kommunikationsradio då hon besökte vargflocken. När kontakten med djurskötaren avbröts blev hennes kolleger oroliga och gick till hägnaden för att kontrollera att allt stod rätt till. Då hade kvinnan redan omkommit av  vargattacken.