Foto: Heidi Hakala

Olagliga EU-ägg konkurrerar ut de finländska

I EU konkurreras de finska äggen ut av ägg som producerats av höns i gamla, små burar. Det tar minst två år innan man kommer åt den olagliga produktionen, tror Jan Lähde, vd på Munakunta.

I de 14 EU-länder som inte klarade av att förnya burarna enligt det nya direktivet värper 35 miljoner hönor ägg i gamla burar. Det motsvarar tio gånger det totala hönsantalet i Finland.

– I södra och östra Europa är man inte lika noggranna med att följa EU-direktiven. Då finländska ägg exporteras tvingas de konkurrera med äggprodukter som producerats olagligt inom EU, vilket drar ner på intäkterna, säger Lähde.

De berörda medlemsstaterna har fått brev med varningar om böter.

– Men det kommer att ta minst två år innan man kommer åt dem. Att så många länder misslyckades med att förnya sina burar visar vilken stor utmaning inom hela EU det har varit att göra så stora investeringar.

Lähde anser att EU:s stadgar är motsägelsefulla. Samtidigt som det är tillåtet att importera ägg från bland annat USA, Indien och Argentina ställer man inga krav på produktionsförhållandena där.

– Om man har noggranna burdirektiv för de egna producenterna borde man kräva detsamma av dem man handlar med. Det är omoraliskt att ge ägg som importeras från länder utanför EU konkurrensfördel.

Lähde betonar ändå att EU:s beslut om större burar var rätt eftersom konsumenterna bryr sig allt mer om djurens välbefinnande.

– Det var en konsumentdriven förändring som i det långa loppet var rätt svar på konsumenternas önskemål. Problemet är att prissättningen på ägg har bestämts utgående från den gamla modellen och prisutvecklingen därför har släpat efter.