Anne Bjaerre har lånat ut sin lägenhet sjutton gånger. Foto: Dan Andersson

Främlingars lägenheter lockar

Allt fler resenärer väljer bort hotellen under semestern. Att hyra privatpersoners hem har blivit ett sätt att uppleva ett lands kultur.

Studeranden Sandra Markovic reste till New York för att vistas där i åtta dagar. I stället för att bo på hotell hyrde hon en lägenhet via nättjänsten Airbnb. På sajten hyr privatpersoner ut sina lägenheter för korta tider.

– Visst kändes det först lite riskabelt, men det gäller att förlita sig på andra människor. Allt fungerade bra.

Markovic är alltså nöjd med sin resa.

– Jag hade eget kök, bostaden var lämplig och det blev dessutom billigare än att bo på hotell.

Bostadsägaren visade sig vara en trevlig person.

– Ägaren visade mig närområden och berättade till exempel var närmaste matbutik finns.

Hotellbranschen har också börjat inse att vanliga hyreslägenheter är rivaler som ska tas på allvar. Forskaren Outi Kuittinen på tankesmedjan Demos anser att det är de avgiftsbelagda hyrestjänsterna, exempelvis Airbnb, som på riktigt kan duellera med hotellen.

– Couchsurfing och andra gratistjänster har inte tidigare tagits på allvar.

Markovic tror att främlingars bostäder lockar på grund av en mer autentisk upplevelse.

– Vi vill uppleva något annat, få nya kontakter och lite mer spänning.

Men allt behöver inte kosta. Helsingforsaren Anne Bjaerre och hennes man äger en lägenhet i Helsingfors och en i Venedig. De använder sig av webbtjänsten Intervac. Via sajten kan man byta sina lägenheter med varandra under sin semester. Bjaerre har lånat ut sin lägenhet sjutton gånger och bott i lika många olika hem.

– Det är en egen filosofi att bo på det här sättet. Och det handlar inte enbart om pengar, det finns otroligt fina och stora hus som folk lånar till varandra.

Oväntade erfarenheter kan komma på köpet.

– En gång då vi bodde i en Parislägenhet förvandlades plötsligt en hel gata till en stor loppmarknad! Vi visste inget om det på förhand, så det var hembytet som möjliggjorde händelsen för oss.