Jan Vapaavuori. Foto: LEHTIKUVA/ Jussi Nukari

Kommunalvalet oroar i Samlingspartiet

Kommunreformen kan ligga Samlingspartiet i fatet när det drar ihop sig till kommunalval i höst. Partidagsdelegater är rädda för att väljarna skyr ett parti som de tror vill slå samman kommuner fastän avsikten är att rädda servicen.

Den medvind som lotsat Samlingspartiet till segrar då Finland senast har valt riksdag, EU-parlamentariker, kommunfullmäktige och president riskerar att mojna. Det befarar flera delegater som Hbl talade med då Samlingspartiet inledde sin partikongress i går.

Då hade riksdagsgruppens ordförande Jan Vapaavuori precis inlett med att förklara kommunreformens nödvändighet.

– Givetvis är det inget tvång att skapa en vettig kommunstruktur som svarar mot framtidens behov. Men att inte göra det vore oerhört dumt, att skjuta sig själv i foten.

Enligt Vapaavuori är en lokal identitet värd att värna om, men förvaltningsgränser är däremot bara ett verktyg, inte ett självändamål, för att ordna vettig service. Partidagsdelegaterna är ändå rädda för att kritiken riktas så tydligt mot deras parti att kommunalvalet i oktober inte blir någon dans på rosor.

– Jag har åkt runt hela landet de senaste månaderna och jag vet att det kommer att bli tufft för oss, riktigt tufft. Reformen har väckt mycket ont blod i de små kommunerna, säger Ari Rehnfors från Esbo.

Han är frustrerad för att fokus inte ligger på hur social- och hälsovården ska ordnas när folk åldras och de offentliga pengarna håller på att ta slut.

– Det är den stora frågan. Lyckas vi inte säga det tydligt, om folk uppfattar att vi bara pratar kommungränser, är jag rädd att det kommer att sluta illa.

Mervi Liimatainen från Pyttis känner ungefär likadant. Hon säger att alla sår i Kymmenedalen inte har läkts sedan Kotka–Karhula–Kymmene-fusionen 1977.

– I många starkare kommuner finns det folk som undrar vad som ska bli kvar om man går samman med någon svagare. Nu verkar de ha tagit timeout i reformen. Med tanke på hur vi ska klara oss i kommunalvalet gör det mig betänksam.

Också Jarkko Seppälä från Vasa räknar med att kommunalvalet blir mycket svårt fastän Samlingspartiet är ute i rätt ärende – det gäller att flytta pengar från förvaltning till service.

– Klart att den lokala identiteten är viktig, men det är som om folk inte förstod att byn nog består, att de får behålla sitt postnummer fastän kommunen får ett annat namn.

Antti Koskela från Jyväskylä är övertygad om att hans parti håller rätt kurs. Han tror också att väljarna kommer att förstå det.

– Det är de förtroendevalda och tjänstemännen i de små kommunerna som är mot reformen. De är rädda för att förlora sitt inflytande. Inser folk det kommer vi att segra i valet.