Foto: Tullen

Äggsamlaren gav sin syn på brottsutredningen

Äggsamlingen är en kulturhistorisk skatt, skriver den brottsmisstänkte samlaren i ett inlägg i Vasabladet.

Den unge mannen från Närpes som misstänks för naturskyddsbrott efter att tullen beslagtagit hans fågelsamling har nu trätt fram och gett sin syn på saken. I ett anonymt inlägg i lördagens Vasabladet förklarar han hur han kom över samlingen på 10 000 fågelägg och 300 döda fåglar som tullen beslagtog i november förra året.

Största delen av samlingen, omkring 6 000–7 000 ägg fick Närpesbon överta av en privat samlare från Gotland. Samlingen härstammade från 1833–1975 och i den ingick bland annat ägg insamlade av Adolf Erik Nordenskiöld på hans Vega-expedition till Svalbard år 1858.

Förutom en del andra privata samlingar har Närpesbon också samlat egna ägg, från fyra års ålder. I sitt tidningsinlägg uppskattar han att den egeninsamlade delen uppgår till högst tio procent av alla ägg.

Förutom fågelägg beslagtog tullen också uppstoppade och nedfrysta fåglar. Några av arterna är utrotningshotade.

Närpesbon hävdar att fåglarna är gamla eller har behövliga intyg. Han har också själv konserverat fåglar under flera års tid. Han nämner att han blev något av en lokal kändis i Västerbotten i Sverige efter att han som 16-åring förevisat konservatorstekniken för det svenska kungaparet som var på besök i Västerbotten.

Närpesbon menar att hans fågelsamling till stor del handlar om naturhistoriska antikviteter och att samlingen kan klassificeras som en kulturhistorisk skatt som tack vare honom har hamnat i Österbotten.

Han påpekar också att han inte har idkat affärsverksamhet med vilda fåglar och djur eller ägg.