Kommunförbundet misstänks ha fifflat med Afrika-pengar

Utrikesministeriet misstänker att Kommunförbundet har missbrukat medel som skulle användas för utvecklingssamarbete med afrikanska samhällen.

Ministeriet ska nu genomföra en specialrevision av Kommunförbundets samarbetsprogram för kommuner i nord och syd.

Enligt tidningen Vihreä Lanka kan det handla om tiotals miljoner euro som missbrukats under en period på tio år. Pengarna ska enligt tidningens uppgifter bland annat ha använts för att köpa sprit och för att bekosta kommunala beslutsfattares och tjänstemäns resor till Afrika.

Genom programmet har man understött samarbete mellan lokalförvaltningen i finländska kommuner och i samhällen söder om Sahara. Bland annat Tammerfors, Gustav Adolfs, Kemi, Karleby, Tavastehus, Kangasala, Lempäälä och Vanda misstänks för oklarheter i samband med rapporteringen av till exempel projektens ändamålsenlighet, ekonomi och resultat. Oegentligheterna kom fram i en rutingranskning som Utrikesministeriet lät KPMG genomföra i slutet av 2011.

Kommunförbundet förnekar att det skulle ha skett några oegentligheter i samband med genomförandet av projekten.

I den specialrevision som nu ska genomföras granskas några kommunpars bokföring kvitto för kvitto. Granskningen kommer att ta några månader och projektet avbryts under den tiden.