Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Elop: Lumia inte på den nivå som vi önskat

Lumia säljer inte som Nokia hade förväntat sig, men enligt Elop bra ändå. Bolaget är efter alla motgångar tvungna att fatta de hårda besluten för att komma vidare. De drabbar bland annat Salo.

– Vi har strålande Lumiaprodukter,  men vår strategi misslyckades. Lumia har inte sålt som tänkt, medger Nokias Vd Stephen Elop under presskonferensen.

Misslyckandet innebär att Nokia nu måste spara 1,3 miljarder euro.  Samarbetsförhandlingarna med de 3700 som ska sägas upp i Finland  inleds omedelbart. 

Elop gör dock klart att huvudkontorets plats är Esbo också i fortsättningen. Här sker  produktutvecklingen.

– Nokias kärna finns i Finland, säger Elop.

De hårda besluten motiverar han med att det är enda sättet för Nokia att komma vidare. 

Mobiltelefontillverkaren Nokia planerar nu att skära ner 3700 jobb i Finland – över 40 procent av bolagets arbetstillfällen i landet.

Globalt får upp till 10 000 anställda lämna bolaget till slutet av nästa år.

Mobiltelefonfabriken i Salo läggs ner. Stadsfullmäktiges ordförande Katja Taimela (SDP) säger att beskedet var dödsstöten för Salo.  Taimela säger att staden är tvungen att fatta svåra beslut under åren som kommer och  påminner om att ungefär femtusen arbetstillfällen inom industrin har försvunnit från staden på några år.

Resultatvarning

Nokia gav också en resultatvarning i morse. Mobildivisionens rörelsemarginal blir sämre under årets andra kvartal jämfört med första kvartalet. Aktien har sjunkit med över åtta procent och närmar sig två procent.

– De planerade nedskärningarna är tunga och beror på åtgärder som vi tror är nödvändiga för att säkra Nokias långsiktiga konkurrenskraft, säger bolagets vd Stephen Elop i bolagets pressmeddelande som kom på förmiddagen.

Lyxtelefoner säljs till EQT VI

Nokia kommer också att sälja Vertu, enheten för lyxmobiler, till det europeiska riskkapitalbolaget EQT VI. Nokia behåller en minoritetspost på 10 procent. Enligt Elop kommer Nokia i fortsättningen koncentrera sig i allt högre grad på Lumia-telefonerna och positioneringstjänster.

Ledningen byts

Bolaget organiserar dessutom om i ledningen. Mary McDowell som leder Mobile phones-enheten lämnar sin post, liksom marknadschef Niklas Savander.

Timo Toikkanen tar över vid Mobile phones och Chris Weber blir försäljnings- och marknadschef.