" LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SANA "

Fullt inbördeskrig i Syrien

Ett fullskaligt inbördeskrig råder nu i Syrien, enligt FN som beskriver en "massiv ökning" av våldet i landet. Samtidigt anklagar USA:s utrikesminister Ryssland för att förse den syriska regimen med attackhelikoptrar.

- Vi är bekymrade över de senaste uppgifterna som vi har tagit del av om att attackhelikoptrar är på väg till Syrien från Ryssland, det kommer att innebära en dramatisk eskalering av konflikten, sade Hillary Clinton på tisdagen i ett anförande hos tankesmedjan Brookings i Washington.

Ryssland är sedan länge allierat med Syrien, och enligt Clinton har Washington pressat Moskva hårt för att stoppa "fortsatta vapenleveranser till Syrien".

- De säger med jämna mellanrum att vi inte ska oroa oss, att det som de skeppar över inte har betydelse för striderna. Det är uppenbart osant, slog Clinton fast.

Opposition kritisk

Tidigare sade FN:s chef för fredsbevarande operationer att han nu är beredd att beteckna det tillstånd som råder som inbördeskrig — få makthavare har tidigare vågat ta det ordet i sin mun.

- Ja, jag tror att vi får säga det. Det är tydligt att det som händer är att regeringen i Syrien har förlorat stora delar av territoriet och flera städer till oppositionen och vill återta kontroll, konstaterade Hervé Ladsous.

Den största oppositionsgruppen i Syrien, Syriska nationella rådet (SNC), anser dock inte att det råder något inbördeskrig i landet, utan vill hellre definiera läget som att regimen underblåser spänningar mellan etniska och religiösa grupper i landet för att cementera det stöd den har bland minoriteter.

- Ur vårt perspektiv finns det en systematisk strategi från regimen för att dela landet längs med sekteristiska skiljelinjer, säger SNC:s taleskvinna Basma Kodmani i telefon till TT.

Lämnar al-Haffa

Skräcken växer också för att den lilla orten al-Haffa i provinsen Latakia blir skådeplats för ännu en massaker. I en vecka har granater regnat över området och oron för en kommande stormning är stor, uppger aktivister. På tisdagen kom också besked om rebellarmén valt att retirera från den hårt ansatta orten.

FN-observatörer har utan framgång bett om tillträde till al-Haffa och när de försökte ta sig in blev de, enligt AFP, beskjutna.

Tidigare på dagen kom en rapport från FN som anklagade regimstyrkor för att döda, tortera och använda barn som mänskliga sköldar. Enligt rapporten har barn så unga som nio år fängslats och utsatts för tortyr och sexuella övergrepp.