UDDA. Christianias arkitektur är ofta lika alternativ som invånarna själva.

Christiania köper sig fritt med banklån

Danmarks näst populäraste turistattraktion, fristaden Christiania i Köpenhamn, uppges kunna betala första avbetalningen på 55 miljoner kronor till danska staten. Invånarna i alternativkommunen får köpa sig loss från samhället för sammanlagt 76 miljoner kronor.

Striden om vem som har rätt till fristaden Christiania har rasat sedan det gamla kasernområdet 1971 ockuperades av aktivister, som där inrättade en fristad med egna regler.

I den senaste förvecklingen gav staten i fjol de nuvarande invånarna en möjlighet att köpa loss marken och fastigheterna på området för 76 miljoner danska kronor (ca 10 miljoner euro). För att finansiera köpet har man sålt så kallade folkaktier – praktiken donationer från privatpersoner – för 8,5 miljoner kronor. 

Deadlinen för första avbetalningen är den 1 juli, och många befarade redan att fristaden snart skulle invaderas av polis och grävskopor. Men nu uppger styrelsemedlem i Christianiafonden, advokat Knud Foldschack, att man funnit den återstående summan på annat håll. 

– Vi har förhandlat fram ett avtal med Realkredit Danmark om ett statsgaranterat lån på 55 miljoner kronor över trettio år, säger Foldschack. 

Låneinstitutet varken bekräftar eller dementerar uppgifterna. 

– Vi kommenterar aldrig konkreta kundförhållande, så det kan jag inte uttala mig om, säger presschef för Realkredit Kenni Leth till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Enligt Foldschack har samtliga försäkringar, låneofferter och kontrakt förhandlats i överensstämmelse med avtalet som Christiania ingick med dåvarande finansministern Claus Hjort Frederiksen (Venstre) för ett år sedan.

– Den första juli kommer vi att stå med en check på 55 miljoner kronor utfärdad till danska staten och klimat-, energi- och byggminister Martin Lidegaard (Radikale venstre).

– Efter fyrtio års osäkerhet på Christiania, och över tjugo regeringar senare, har vi nu äntligen lyckats få ett avtal, säger Foldschack.

Se Danmarks Radios webbnyhet här.