skärmdump/ Channel4

Virtuella Habbo hotel misstänks hysa pedofiler

Tv-Kanalen Channel 4 News granskning av onlinespelet Habbo Hotel tyder på att pedofiler fiskar minderåriga offer i den virtuella världen. Habbo hotel är ett populärt spel bland unga och tonåringar.

Det finländska bolaget Sulakes sociala nätverk Habbo Hotel får kritik för barnsäkerheten.

Den brittiska tv-kanalen Channel 4 berättar den kvinnliga reportern Rachel Seifert på  Channel 4  att hon under två månader spelade det till synes oskyldiga spelet. Hon gav sig ut för att vara en ung flicka och kunde snart konstatera att det bland alla ballonger och nallebjörnar också rymdes  chattar med erbjudanden om sex. Enligt Rachel Seiftert  var chattarna väldigt sexbetonade, perversa, våldsamma och pornografiska. Hon blev bland annat tillfrågad om hon hade en webkamera och om hon var villig att strippa.

Rachel Seifert spelade 50 gånger och uppger att hon varje gång mötte på liknande erfarenheter.

Sulakes vd Paul LaFontaine säger i ett utlåtande att bolaget förhåller sig allvarligt till barnens säkerhet och att man samarbetar med myndigheterna. Bolaget har 225 övervakare som följer med diskussionerna på nätverket.
Enligt sajten Techcrunch har investeringsbolaget Balderton avstått från sin andel på 13 procent i Sulake på grund av problemen.
Habbo Hotel riktar sig till över 13-åriga användare, men tjänsten används också av yngre barn. Tjänsten har totalt haft över 265 miljoner användare sedan starten. Enligt Sulake kommer det varje månad cirka tre miljoner nya användare.

"På habbo kan medlemmarna vara vem de vill utan många av de begränsningar som finns i verkliga världen, fantasi är den enda begränsningen! För våra medlemmar är Habbo en naturlig förlängning av den verkliga världen där de kan bli kompisar med andra tonåringar från hela världen". Så marknadsför sig habbo hotel i Sverige.

Spelet Habbo Hotel är urspungligen finskt och grundades 2000.