Foto: Cata Portin. För att eurokrisen ska kunna lösas tror blivande EU-parlamentarikern Nils Torvalds att euroländerna kring Medelhavet med undantag för Frankrike måste träda ur valuta­unionen.

Torvalds: Sydeuropa lämnar euron

SFP:s blivande EU-parlamentariker Nils Torvalds räknar med att ta över Carl Haglunds tunga poster i Europaparlamentet, men tänker trots det hinna med lokalpolitik i Helsingfors.

Nils Torvalds utgår från att han får överta Haglunds post i EU-parlamentets budgetutskott och får bli vice ordförande för fiskerifrågor i parlamentet.

Exakt när flyttlasset till Bryssel går vet inte Torvalds ännu.

Sannolikt kommer Carl Haglund att svära ministereden redan i sommar, vilket kan betyda att Torvalds tar över i EU-parlamentet från och med sessionen i Strasbourg i början av juli.

Experternas profetior om eurokrisens utveckling håller successivt på att uppfyllas, samtidigt som etablissemanget presenterar det ena stödpaketet efter det andra. Hur tror du att det kommer att gå?

– Jag tror att vi hamnar i en situation där de länder som egentligen inte har varit mogna för euron måste lämna valutaunionen. Det beslutet kommer att kosta mycket, men i något skede blir det dags att fatta de obehagliga besluten.

Är det inte i så fall dumt att hela tiden hosta upp nya stödpaket?

– Svaret på den frågan är ja.

Vilka länder tror du blir tvungna att lämna euron?

– Alla euroländer kring Medelhavet förutom Frankrike, säger Torvalds som inte närmare vill sia om tidtabellen för när det här kommer att ske.

”Stärk parlamentets makt”

Nils Torvalds grämer sig över EU-parlamentets bristande inflytande när det gäller att tackla den pågående eurokrisen.

– Om vi ska ha en bankunion måste vi ha ett parlamentariskt system där parlamentet bestämmer vem som ska sitta i EU-kommissionen och inte de olika medlemsländernas regeringar, vilket är fallet i dag.

Ska man tolka din kritiska inställning som att du är på samma linje som Centern och Sannfinländarna som vill dra åt stödkranarna till de krisdrabbade euroländerna?

– Nej, jag är inte den som säger att vi bara ska sköta om vårt eget hus.

Om man till exempel lyfter ut Grekland ur euron kommer landet att råka ut för oerhört stora sociala problem.

– I det läget måste de andra länderna vara solidariska och redo att hjälpa, säger Torvalds.

Efter Stefan Wallins besked att han lämnar posten som SFP-ordförande har Nils Torvalds i två månader levt i ovisshet. Men i förrgår stod det klart att det blir en Brysselkommendering i och med att han övertar posten som SFP:s EU-parlamentariker efter nya SFP-ordföranden Carl Haglund.

Nils Torvalds har hunnit fira nya jobbet som väntar i Bryssel med en bit stekt lever på konstnärskrogen Elite. Utöver alla ”gratulationer och kondoleanser” som bekanta framfört har han under två dagars tid gett åtskilliga intervjuer men också fått fungera som äldsta sonens, Linus Torvalds, pressekreterare. Det här med anledning att Linuxgrundaren är i Finland för att ta emot det prestigefyllda Milleniumpriset.

Sin sommarledighet tänker Torvalds ägna åt att läsa på om nya jobbet och vara redaktör för en pamflett om krisen i Europa. Posten som gruppordförande för SFP i Helsingfors stadsfullmäktige lämnar han senast i höst eftersom det uppdraget inte går att kombinera med jobbet i Bryssel och Strasbourg. Men han har inga avsikter att lämna lokalpolitiken och har redan bestämt att han ställer upp i kommunalvalet i höst. Hur det blir med EU-parlamentsvalet om två år vet han inte ännu.

– Sannolikt kommer jag att kandidera av pliktkänsla, men i det läget är jag 69 år. I något skede är det klokt att inse att man inte alltid måste finnas med i alla sammanhang.