LEHTIKUVA / AFP PHOTO/JAVIER SORIANO

Spanska låneräntor slår rekord

Bilden av Spanien svärtas oförtjänt mycket av krisen, hävdar landets Stockholmsambassadör Javier Jiménez-Ugarte.

Spanien är inte som Grekland. Och EU-lånet för att säkra kapital till krisbanker kan inte kallas ett räddningspaket, anser han.
–Jag tycker det finns avgörande skillnader, säger Jiménez-Ugarte till nyhetsbyrån TT vid pressträff i dag, då landets låneräntor slog rekord och nådde de högsta nivåerna sedan eurointrädet 1999.
Till skillnad från andra krishärdar i eurozonen har Spanien en relativt låg statsskuld. Och fram till 2008 uppfylldes i princip alla krav som finns i EU:s tillväxt- och stabilitetspakt, säger Jiménez-Ugarte, som tillträdde som ambassadör i Sverige i juni.
–Vi har faktiskt inte ljugit, säger han.

Vill lugna turister

Problemen som har pressat upp spanska statens låneräntor till ohållbara nivåer, och tvingat regeringen i Madrid att be om hjälp för att hantera alla kreditförluster i banksektorn, handlar i grunden om en fastighetsbubbla och en skyhög arbetslöshet på 24 procent, enligt Jiménez-Ugarte.
Svenska turister som åker till Spanien – i fjol 1,2 miljoner personer – ska enligt ambassadören inte oroa sig för tomma bankomater, våldsamma protester eller en stat i sönderfall. Åtminstone inte i år.
I Madrid finns till skillnad från i Aten sedan valet i november 2011 en regering med egen majoritet i parlamentet och med ett brett folkligt stöd för att anpassa de offentliga finanserna.

Oro för motstånd

–Jag känner en viss oro ibland för att det folkliga motståndet i Spanien ska växa. Och det skulle kunna skapa större problem. Men jag tror att en majoritet av det spanska folket förstår att vi behöver tid, åtminstone ett år till, för att anpassa oss, säger Jiménez-Ugarte.

Sveriges finansminister Anders Borg (Moderaterna) sade i helgen att det är svårt att fullt ut lita på spanska siffror då landets myndigheter så grovt missbedömt hur illa ställt det är i landets banker – varav 19 fick sänkt kreditbetyg av Fitch på tisdagen.

Detta har Jiménez-Ugarte viss förståelse för. Samma frågor ställs i Spanien, där åklagare just nu utreder varför Spaniens centralbank missat krisens omfattning.
Borgs ifrågasättande bidrar dock knappast till att stärka bilden av Spanien, varken bland turister eller investerare.
–Men vi är redo att leva med detta fall för vår prestige. Och vi vet att vi kan komma tillbaka. Fast vi behöver några år på oss.