FOTO: LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Riksdagen behandlar Halla-aho i dag

Sannfinländske riksdagsledamoten Jussi Hallas-ahos öde avgörs sannolikt idag. Både riksdagens talmanskonferens och riksdagsgruppernas ordförande behandlar frågan Halla-aho före eftermiddagens plenum. Halla-aho sitter löst som ordförande för förvaltningsutskottet att han ifrågasatt en dom från Högsta domstolen för brott mot trossfriden och hets mot folkgrupp.

Bland andra Samlingspartiets gruppordförande Jan Vapaavuori anser att Halla-ahos kommentarer lett till en allvarlig situation. Han anser att det i första hand är Sannfinländarna som ska ta ansvar.
Katainen tar inte ställning i fallet Halla-aho förrän riksdagen diskuterat huruvida Halla-aho kan fortsätta på sin post efter sitt agerande.
- Rättssystemet måste respekteras, också fast man skulle vara av annan åsikt, säger han till FNB.

Riksdagens talman Eero Heinäluoma (SDP) säger att talmanskonferensen behandlar Jussi Halla-ahos möjligheter att i fortsättningen leda förvaltningsutskottet. Tidigare i dag blev det klart att samtliga riksdagsgrupper behandlar Halla-aho i morgon.

Jan Vapaavuori som är ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp anser att situationen är allvarlig. Enligt honom ligger ansvaret i första hand hos sannfinländarna. Vapaavuori sade att det nu är frågan om Finlands och riksdagens auktoritet.

Halla-aho sade på måndagen bland annat att Högsta domstolens dom mot honom inte är en "himmelsk sanning" och att domen bara handlar om "några enskilda personers tolkning". 

Han dömdes för hets mot folkgrupp.

Halla-aho är ordförande för riksdagens förvaltningsutskott, som bland annat behandlar ärenden som gäller invandring.

Enligt SDP är Halla-ahos uttalanden om Högsta domstolen ofattbara. Partiet meddelar att det är synnerligen beklagligt att Halla-aho inte ser någon orsak att ändra på sitt beteende, utan fortsätter sin lagvidriga verksamhet som har stöd av sannfinländarna.

Vapaavuori tog inte ställning till om Halla-aho borde avgå som ordförande. Han placerar ansvaret hos sannfinländarna. Om inget händer finns det lagkraftvunna metoder att tillgå, sade Vapaavuori.