Carl Haglund ny SFP-ordförande

"Segern är vår" sjöng en del delegater från Åboland då Haglund valts. Åboland var en betydande del av tungan på vågen.

 

Carl Haglund ha valts till ny ordförande för SFP med rösterna 144 mot 106.

Europaparlamentariker Haglund förväntas nu ta över en ministerpost i regeringen, sannolikt försvarsministerposten. Tidtabeller klarnar snart, eftersom Stefan Wallin sagt att han ger besked om hur han gör så fort han diskuterat med den nyvalda ordföranden.

Haglunds seger innebär också att platsen i Europaparlamentet går till suppleanten Nils Torvalds.

Haglund hade brett stöd i Nyland och i Åboland. Största delen av SU ställde sig också bakom honom. Av de österbottniska delegaterna och Kvinnoförbundets delegater ställde sig majoriteten bakom justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Carl Haglund beskrivs som driftig och snabb på att skapa nätverk och kontakter –  men han har aldrig suttit i riksdagen. 

De som talat för honom under ordförandekampanjen har hänvisat till att han har kunskap om ekonomi och europeiska frågor i en tid då det behövs också i inrikespolitiken. Haglund vill själv bredda spektret då de gäller hur SFP profilerar sig. 

– SFP:s ordförande borde synas mera på fältet, har han sagt under debatterna och flaggat för processer som involverar gräsrötterna.

Han har också påmint om tvåspråkigheten.

– Då jag var på SU:s kongress frågade jag hur många som är tvåspråkiga. Hälften räckte upp händerna. Jag tror inte att någon blir partimedlem för att få prata finska och det finns inte skäl att frångå att arbetsspråket är svenska, men vi måste komma ihåg att allt fler är tvåspråkiga, sade Haglund under partidagen.

De som varåt mer kritiska till Haglund har tyckt att han har en stereotyp och stram profil. 

Men påfallande många av SFP:s partidagsdelegater har genuint varit av den åsikten av båda kandidaterna var mycket goda, och några större meningsskiljaktigheter fanns aldrig mellan kandidaterna.

Carl Haglund, 33, invaldes i Europaparlamentet 2009. Då signalerade han att han kommer att sitta perioden ut. Läget förändrades ändå i våras då Stefan Wallin meddelade att han inte fortsätter som partiordförande. 

Haglunds familj, hustrun Michaela och barnen Edward och Esther, är numera bosatt i Esbo och inte i Bryssel, vilket tippas ha inverkat på beslutet att ge sig in i ordförandekampen. 

Haglund har suttit i Esbo stadsfullmäktige sedan 2005 och tidigare också i stadsstyrelsen. 

Han är ekonomie magister från Hanken, har varit aktiv i Studentpolitiken och under kortare perioder jobbat som journalist. Som företagare är han delägare i ett par små webbföretag och grundade han bland annat tidningen Papper 2005. Haglund sålde Papper 2007, och blev specialmedarbetare och sedan statssekreterare för kulturminister Stefan Wallin under förra regeringsperioden.