Mikaela Nylander. Foto: Sari Gustafsson

Nylander: Större enheter, inte tvåspråkiga

Riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander (SFP) flaggar för att svenska enheter måste stärkas och samarbeta inom utbildningen. – De tvåspråkiga lösningarna utgör för eller senare en återvändsgränd, säger hon på partidagen.

– En levande och livskraftig finlandssvenskhet står och faller med de svenska bildningsrummen, säger Nylander och påpekar att det måste ske en omfördelning av resulser då befolkningen åldras och yngre åldersklasser blir mindre.

– Valet står alltför ofta mellan lokala tvåspråkiga lösningar och regionala enspråkiga. Alla insatser behövs för att skapa större, svenskspråkiga enheter, säger Nylander och avser medborgar- och arbetarinstitut, yrkesutbildning och gymnasier.

– Tidpunkten för att skaffa de rätta framtida förutsättningarna för kulturautonomi är nu, inte om några år. Stiger kan gå via samarbete på svenskt håll, medan de tvåspråkiga lösningarna förr eller senare utgör en återvändsgränd.

Nylander konstaterar under den politiska debatten också att det inte är trovärdigt om riksdagsman Jussi Halla-aho (Sannf) fortsätter som förvaltningsutskottets ordförande efter sin dom för hets mot folkgrupp.

– Nu bör (Sannfinländarna) dra slutsatser.