Transportfack skramlar med vapen

En orsak till att transportbranschens fackförbund förbereder stödåtgärder är Helsingfors tingsrätts beslut att ingripa i strejken bland Finnairs tekniska personal.

En orsak till att transportbranschens fackförbund förbereder stödåtgärder är Helsingfors tingsrätts beslut att ingripa i strejken bland Finnairs tekniska personal. Tingsrättens säkringsbeslut med vite om 2,8 miljoner euro ledde till att den vilda strejken vid Finnair fick ett snabbt slut i onsdags.

Simo Zitting som är ordförande för Sjömansunionen bekräftar att säkringsbeslutet fick transportfacken på bakhasorna.
– Vi har också råkat ut för säkringsbeslut så vi vet vad det handlar om.
I Sjömansunionens fall har det handlat om att motparten ansökt om säkringsbeslut i samband med att unionen har försatt fartyg i blockad.

– Det värsta är att tingsrätten kan fatta ett säkringsbeslut utan att ens höra motparten. Då baserar rätten beslutet enbart på de uppgifter som den som ansöker om ett säkringsbeslut har gett.
Zitting påpekar att tingsrätten nog kan låta bli att ge ett säkringsbeslut och att rätten kan höra motparten innan beslutet fattas. 
Sjömansunionens styrelse samlas på onsdag och är då beredd att fatta beslut om eventuella stödåtgärder.
– Vi hoppas att förhandlingarna leder till ett resultat, säger Simo Zitting. Han vill inte spekulera om vilka stödåtgärder som kan komma i fråga.

Pro till hovrätten
I går blev det klart att fackförbundet Pro vänder sig till Helsingfors hovrätt för att få tingsrättens säkringsbeslut hävt. Pro kräver att hovrätten behandlar saken i brådskande ordning.

På Luftfartsunionen är ordförande Juhani Haapasaari nöjd över att de andra fackförbunden i transportsektorn är redo att visa sin solidaritet. Men Haapasaari är mån om att betona att förhandlingarna om orsaken till konflikten fortsätter.
Också AKT:s tf ordförande Arto Sorvali är redo att ställa upp med solidaritetsyttringar.
AKT:s styrelse möts på torsdag och då granskar man läget vid Finnair. I det här skedet vill inte heller AKT berätta om vilka åtgärder facket är berett att ta till.

Men AKT kan om de så vill stoppa bränsletransporterna till Helsingfors-Vanda flygplats.
Luftfartsunionen kan med lätthet stoppa hanteringen av bagage. Det visar erfarenheterna från tidigare år.
Flygvärdinnornas fackförbund är också en del av FFC:s transportfack. Om de väljer att ta till stridsåtgärder kan Finnairs plan inte lyfta.