SFP:s partidag inleds

En klar strategi för hur kommunerna ska sköta välfärden under hårdare press, något som tilltalar också finsk- och tvåspråkiga väljare och tydliga markeringar för integration också på svenska – det efterlyste SFP:s partidelegater inför kommunalvalet.

Den gamla stiliserade nyckelpigan fick ge vika för en ny logo, en mer retroinspirerad nyckelpiga, då SFP-delegaterna tjuvstartade partidagsveckoslutet i går kväll.


Delegaterna behandlade partiets kommande kommunalvalsprogram.
Ett utkast till kommunalvalsprogram har utarbetats via sju olika regionala seminarier, och sammanställts av Carl Haglund, Ulla-Maj Wideroos, Johan Johansson och Christel Raunio. De är den styrgrupp som lett processen Kasnäs 2.0, en fortsättning på SFP:s framtidsstrategi.

I ett utkast tar gruppen fasta på att trygga den svenska servicen och kommunalförvaltningen men också öka kommunernas mångkulturella kompetens.
Centralt är också en ökad flexibilitet i kommunerna på flera sätt: som arbetsgivare, med mer varierande service, mer närdemokrati och mer samarbete med tredje sektorn, företag och entreprenörer, bland annat.

Michael Luther från Korsholm efterlyser ändå en ännu större medvetenhet om hur stora utmaningar välfärdssamhället står inför.
– Var finns medvetenheten om att välfärdssamhället är i kris? Det är det varje kommunal beslutsfattare kommer att kämpa med, säger Luther.
– Staten skär ner statsandelarna men ökar kraven på kommunerna. Ett svar på hur vi ska lösa den här konflikten skulle jag vilja se.
Skolreformens efterdyningar i Helsingfors märktes också.

– Jag skulle gärna se ordet närdemokrati också i samband med undervisningen och hur den ska ordnas, säger SFP:s vice ordförande Päivi Storgård.
Processen med kommunalvalsstrategin fortsätter i höst då partiet ska godkänna ett färdigt program. Det är möjligt att det blir ett nygrundat partifullmäktige som gör det. SFP kommer under veckoslutets partidag att besluta om partiet ska införa ett partifullmäktige. I så fall blir den nuvarande styrelsen mindre.