Obama: Europa förstår sitt akuta läge

Krisdrabbade Europa har en tuff match framför sig men dess politiska ledare vet vilken utmaning som väntar, säger USA:s president Barack Obama. Samtidigt varnar han Grekland för lämna eurozonen.

USA:s president Barack Obama uppmanade vid ett framträdande i Vita huset i Washington på fredagen politiska ledare att snabbt och beslutsamt agera för att slå tillbaka den ekonomiska krisen som slagit sina klor djupt i den plågade eurozonen.

Obama sade att europeiska ledare "förstår det akuta behovet av att agera" för att lösa krisen, men varnade samtidigt greker för att än större umbäranden väntar om de väljer att lämna euron.

- Besluten som krävs är svåra men Europa har kapaciteten att fatta dem, sade han.

- Ju snabbare de agerar och ju mer beslutsamma och konkreta deras handlingar blir, desto snabbare kommer folk och marknader att återfå ett förtroende.

Obamas tal sammanföll både med spekulationerna kring om en räddningsplan väntar även för Spanien och förberedelserna för ett nytt grekiskt val den 17 juni.

Obama, som har haft regelbunden kontakt med europeiska kollegor, har inför årets presidentval mycket att förlora på en ekonomisk kris vars utveckling får djupa svallvågor på båda sidor om Atlanten.