LEHTIKUVA / AFP PHOTO / PEDRO ARMESTRE

Krismöte om Spanien i kväll

Enligt en europeisk regeringskälla till AFP håller Euroländernas finansministrar telefonkonferens i dag klockan 17 finsk tid. Spanien kommer att be om hjälp.

De spanska bankerna behöver minst 40 miljarder euro i nytt kapital. Det bekräftade Internationella valutafonden IMF sent på fredagskvällen. Summan framgår av stresstest av bankerna som IMF gjort.
Spanien förväntas be de övriga EU-länderna om hjälp med sina ekonomiska problem i dag. Det innebär att landet kan bli det fjärde i euroområdet som anhåller om stöd för att klara sin ekonomi.

Flera bankdirektörer tror ändå inte att 40 miljarder räcker på långt när, utan säger att Spaniens akuta bankkris kan kosta bortåt 100 miljarder euro att fixa. Och det måste gå snabbt enligt de bankdirektörer TT:s utsände träffat.

- Osäkerhet präglar just nu vår tillvaro. Det gör att företag inte har förutsägbarhet och tappar modet. Då äter det in sig i ekonomins utveckling, säger Swedbank-chefen Michael Wolf.

TT träffar Wolf bland hundratals andra bankdirektörer på internationella bankföreningens IIF:s vårmöte i Köpenhamn. Med på mötet är även SEB-ordföranden Marcus Wallenberg, som även är kassör i IIF:s styrelse.

- Det är viktigt att så fort som möjligt stävja den oro som nu finns där. Det är högsta prioritet, så att man först kan få lugn och ro och sedan ta tag i den mer långsiktiga förslagen, säger Wallenberg.

Dåliga tillgångar

Wolf tror att det krävs stöd från EU till spanska banker. Och han betonar hur viktigt det är att nu kartlägga alla risker och sätta in tillräckligt med kapital.

- Och du måste se till att de dåliga tillgångarna hamnar i strukturer som kan hålla dem under längre tid.

Swedbank tvingades hantera mängder av problemlån och pantsatt egendom efter krisen i Lettland 2008—2009. Enligt Wolf är den spanska bankkrisen djupare.

- Vi hade också stora problem, men vi kunde hantera dem. Och vi vågade hantera dem. Det är en väldigt stor skillnad.

EU-kommissionären Michel Barniers förslag om en så kallad bankunion var en annan het fråga på IIF-mötet.

Barnier vill se ett gränsöverskridande system för insättningsgarantier, för att motverka bankrusningar där kunder tömmer sina konton. Och han vill att banker i EU ska kunna tvingas göra om fordringar till aktier, för att minska risken för skattefinansierat stöd.

Inte för alla

Men enligt Wallenberg återstår en hel del förhandlingar om dessa frågor.

- Det är en process som kommer att ta tid.

Wallenberg varnar för att generalisera, både när det gäller staters budgetpolitik och bankregler.

- Det är väldigt viktigt att förstå att varje bank och varje land har sina egna problem att ta ställning till. Det är väldigt svårt att generalisera. Allt fungerar inte för alla.

Detta gäller inte minst skärpta kapital- och likviditetskrav på banker, som kan leda till en kreditåtstramning.

- Det här är ett regleringspaket av en dimension som ingen har sett förut. Det är väldigt kraftigt och det kommer att ha påverkan på ekonomin.