Lehtikuva

Häv domen, kräver fackförbudet Pro

Fackförbundet Pro kräver att domen som stoppade Finnaiteknikernas strejk hävs.

Fackförbundet Pro kräver att temporära säkringsåtgärd som stoppade Finnaiteknikernas strejk hävs. Pro vill att ärendet behandlas som brådskande. 

Pro skickade redan i torsdags sitt genmäle till säkringsåtgärden. Facket kan dock få vänta i flera veckor på ett svar, eftersom det behandlas i normal ordning, vilket enligt Pros bedömning kan innebära rentav månader. Finnair fick däremot sitt avgörande om säkringsåtgärden på ett dygn och då hördes inte arbetstagarsidan överhuvudtaget.

Säkringsåtgärden innebar att Pro måste avbryta teknikerstrejken i onsdags. Alternativet var att betala ett vite på 2,8 miljoner som utfärdats tillsammans med säkringsåtgärden.

–Ett ganska märkligt sätt att behandla ärendet, men vi kan inte göra något åt det, konstaterar Pros ordförande Antti Rinne.
Under tiden pågår samarbetsförhandlingarna vid Finnair i normal ordning. Rinne tror att avgörandet om uppsägningarna kommer antingen på fredag eller senast under veckoslutet.

Det var på onsdagskvällen som tingsrättenss dom satt stopp på fakförbundet Pro:s strejk. Den skulle ursprungigen pågå i en vecka. 

Strejken stoppades av tingsrätten med hot om vite på rekordstora 2,8 miljoner euro.