Foto: Colourbox

"Toppbetyg berättar inte allt"

En nationell strategi för tacklandet av korruptionen i Finland saknas. Även på EU-nivå borde politikernas förehavanden ses över, anser Transparency Internationals vice vd.

 

Trots ett litet antal deltagare väcker seminariet kring korruption en intensiv diskussion i Europasalen. Seminariet arrangeras av föreningen Transparency Finland. Flera deltagare på seminariet anser att den globala CPI-rankningen av länders korruptionsnivå som görs av Transparency International är mycket problematisk för Finlands del.

På grund av Finlands rankning som det näst minst korrumperade landet i världen med toppbetyget 9,4 av 10 underprioriterar beslutsfattarna arbetet med korruptionen på hemmaplan, säger ansvarige kriminalkommissarie Juuso Oilinki från Centralkriminalpolisens underrättelseavdelning.

– Även om korruptionssiffrorna för Finlands del är låga så kan vi inte låtsas som om korruptionen inte existerar. Den är bara inte synlig och konkret som i andra delar av världen.
Oilinki är ensam ansvarig inom polisen för det koordinerande arbetet med korruption.
– I andra länder finns det tio av mig.

Strategi behövs
Han tycker att det i och för sig är bra att regeringen gör något åt enskilda områden som grå ekonomi, men säger att det som verkligen behövs är en heltäckande nationell strategi för hur man i Finland ska tackla korruptionen på alla nivåer.
– Till exempel på kommunal förvaltningsnivå är övervakningen obefintlig. Vi måste också utveckla metoder för hur man kan avslöja och lyfta fram korruption i Finland.
Oilinki skulle också belägga myndigheter såsom skatteförvaltningen med en skyldighet att rapportera korruptionsmisstankar till polisen.

 Läs hela artikeln i fredagens Hbl.