Foto: Colourbox

Spanska låneproblem växer - nödlån kan behövas

Spanien har problem att låna upp pengar på marknaden. Det kan innebära att endast nödlån återstår för eurozonens fjärde största ekonomi.

De höga räntorna gör att finansmarknaderna är stängda för Spanien, sade budgetminister Cristobal Montoro i en radiointervju idag, tisdag.

- Riskpremien säger oss att Spanien inte har marknadsdörren öppen. Riskpremien säger att vi som land har problem med tillgången till marknaderna, när vi behöver refinansiera vår skuld, sade Cristobal Montoro.

Test på torsdag

Han vill att de europeiska stabilitetsfonderna ska användas för att stötta krisdrabbade spanska banker.

Premiärminister Mariano Rajoy har också uttryckt oro för att landet inte kan fortsätta att finansiera sig på marknaden med så höga lånekostnader. Enligt storbanken Banco Santanders ordförande behöver de rödgula bankerna ett tillskott på 40 miljarder euro, runt 350 miljarder kronor. Han kallar dock summan för "tillgänglig" och förnekar att det finns en spansk finanskris.

Nervositeten för en spansk banksmäll och dess konsekvenser är dock stor i eurozonen. En temperaturmätare kommer på torsdag när Spanien bjuder in till en ny auktion av statspapper för en till två miljarder euro. Auktionen ses som ett test av marknaderna, enligt analytiker.

Stort gap

- Marknaden är fortfarande ganska nervös, de här uttalandena kommer att göra auktionen svårare, säger Emile Cardon, marknadsekonom vid Rabobank, till Reuters.

Budgetministerns utspel orsakade inga större reaktioner på världens börs- och räntemarknader. Den spanska tioårsräntan låg under tisdagen på 6,30 procent, vilket kan jämföras med nivåer runt 6,80 procent i slutet av maj. Fast sett till den svenska tioårsräntan på 1,13 procent är den spanska fortfarande skyhög.