Arkivfoto/hbl

Skolnätsreformen klubbades igenom i nämnden

Skolnätsreformen i Helsingfors godkändes i går kväll i Utbildningsnämnden. Nämnden var på samma linje som den svenska skolsektionen som redan i mitten av maj fattade motsvarande beslut.

SDP:s Elina Aaltio föreslog en återremittering av ärendet med hänvisning till att reformen inte är tillräckligt förankrad på fältet, men hennes förslag förlorade. I omröstningen godkändes skolnätsreformen med rösterna 7-2. SDP och Vänsterförbundet röstade mot.

Nämnden gav nu grönt ljus för att Högstadieskolan Svenska normallyceum och Högstadieskolan Lönkan slås samman i Norsens skolhus på Unionsgatan. Nämnden bestämde också att Tölö specialiseringsgymnasium och Gymnasiet Svenska normallyceum går ihop och att sjukhusskolan Ulfåsaskolan och Zacharias Topeliusskolan slås samman.
Nämnden bestämde dessutom att Minervaskolans hus i främre Tölö i framtiden utöver skolklasser också ska inrymma ett svenskt daghem med 63 platser.
Skolnätsreformen ska ännu godkännas av stadsstyrelsen och -fullmäktige.

Reformens motståndare är i alla fall nöjda med att förslaget gick igenom först efter omröstning. Det gör det enklare att motarbeta reformen i fortsättningen, anser de.