Metropolbygge?Arkivfoto.

Metropolområdet får ny kommunutredning

Staten föreslår nu en utredning om hur de 14 kommunerna i metropolområdet bättre kunde samarbeta och hur kommunsammanslagningarna inom området ska ske.

Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen flaggar fortfarande för en sammanslagning av de fyra stora i huvudstadsregionen.

– Det är svårt att se att framtidens förvaltningsmodell skulle vara en sådan här hierarkisk byråkratisk 70-talsmodell, säger Pajunen.

Regeringen beslöt i dag i sin aftonskola att utreda vilka 14 kommuner i Nyland som borde gå samman och hur samarbetet i markanvändning, boende och trafik kunde se ut.

– Det behövs sammanslagningar inom metropolområdet, men vid sidan av dem är det skäl att bedöma hur man ska lösa de utmaningar som koordinationen av hela metropolförvaltningen skulle innebära. Vi talar alltså inte om att skapa en jättekommun av dessa 14 kommuner, säger Anna-Kaisa Ikonen, som är kommunminister Henna Virkkunens (Saml) statssekreterare.

SDP:s vice ordförande Antti Lindtman gläder sig åt regeringens strategi gällande metropolområdet.

– Det är fint att alla regeringspartier äntligen bekänner att det behövs en metropolförvaltning i Helsingforsregionen. Den här lösningen är historisk till sin natur, säger Lindtman i ett pressmeddelande.

Pajunen för fyra stora
Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen (Saml) tycker det är bra att regeringen försöker hålla fast vid tidtabellen och att planerna framskrider. Han oroar sig ändå över hur utredningen av kommunsammanslagningen förverkligas i den nya modellen.

– Jag hoppas att utredningen snabbt går framåt. Det är svårt att se modellerna för metropolförvaltningen som realistiska innan vi har utrett kommunsammanslagningarna.

Pajunen vill fortfarande att huvudstadsregionens stora kommuner Helsingfors, Vanda, Esbo och eventuellt Sibbo eller Grankulla slås samman till en jättekommun.

– Det bor drygt en miljon människor i huvudstadsregionen och 350 000 i de tio kranskommunerna. Det naturligaste är att huvudstadsregionens stora kommuner med sina gemensamma utmaningar slås samman.

Pajunen tycker inte om en särskild förvaltningsmodell för metropolområdet.

– Utgångspunkten är de stora utmaningar Finland står inför vad gäller välfärden. Det är svårt att se att framtidens förvaltningsmodell skulle vara en sådan här hierarkisk byråkratisk 70-talsmodell. Vi behöver ett gemensamt fullmäktige för storkommunen i huvudstadsregionen av de fyra kommuner som kan bära ansvar.

Mer närdemokrati
Pajunen skulle också gärna se att man satsade mer på närdemokratin och medborgardeltagandet där stadsborna tillsammans funderar över hur staden kan blir bättre.

– Den biten har jag saknat i diskussionen, säger Pajunen.

I Vanda är stadsdirektör Kari Nenonen (SDP) väldigt nöjd över utredningen i metropolområdet.
– Regeringens riktlinje är välkommen och vi tycker att det är bra att det görs en grundlig utredning både vad gäller metropolförvaltningen och kommunstrukturerna i metropolområdet. Vad gäller samarbetet i de 14 kommunerna önskar jag att det skulle uppstå en starkare och mera bindande metropollösning.

Fullmäktige i Vanda har tidigare gett ett starkt nej till en sammanslagning med de övriga fyra stora kommunerna i huvudstadsregionen. Nenonen vill inte ta ställning till vem Vanda nu kunde gå samman med.