Svensk och finsk polis snart kanske i samma patrull

Det finns igen planer på gemensamma finska och svenska polispatruller vid gränsen mellan länderna.

Polisstyrelsen anser att de gemensamma patrullerna skulle förbättra polistjänsterna på båda sidor om gränsen i det glest befolkade området.
I Finland försöker man skynda på sampatrulleringen som redan planerats i flera år och Polisstyrelsen lämnade i slutet av fjolåret in ett förslag till Inrikesministeriet.

–Inga förhandlingar har ännu inletts med Sverige. Vi utreder fortfarande vilken form av verksamhet parterna vill ha och vilken typ av samarbete som i praktiken skulle vara realistiskt, säger Erkki Hämäläinen, chef för internationella frågor vid ministeriets polisavdelning.
En gemensam patrull skulle bestå en svensk och en finsk polis. Patrullen skulle sköta allmänna uppgifter som har med ordning och säkerhet att göra. Verksamheten kräver lagändringar i båda länderna och avtal mellan länderna på statlig nivå.

–Det naturliga patrulleringsområdet vore i Tornedalen på bägge sidor om Torne älv, säger polisöverinspektör Kalle Puhalainen på Polisstyrelsen.
De tre centrala verksamhetsområdena vore Torneå–Haparanda, Övertorneå och Kolari–Pajala längre norrut.

Samarbete redan nu

Den gemensamma patrulleringen skulle på den finska sidan genomföras av Polisen i Nordbotten. Polisen i Torneå och Haparanda har redan samarbetat länge, informationsutbyte sker dagligen.

–Den svenska gränsen ligger bara 1,5 kilometer från min arbetsplats. Att det blir ett annat land märker man bara på att vägskyltarna blir svenskspråkiga. Kommunerna och städerna vid gränsen har redan länge samarbetat men polisen har blivit lite efter, säger polischef Seppo Kinnunen, som understöder gemensamma patruller.
Polisen i Nordbotten vill dock inte ta emot uppgifter som hör till den svenska polisen. Finlands polisorganisationers förbund är av samma åsikt.

–Det får inte vara så att vår arbetskraft går till Sverige. Polisen ska också i lagen garanteras tillräckliga befogenheter att handla i alla situationer de kan stöta på, säger ordförande Yrjö Suhonen.
Polisstyrelsen hoppas att förhandlingarna börjar så fort som möjligt.
–Ifall den gemensamma patrulleringen lyckas vore det unikt i Europa, säger Puhalainen.