Fotios Voroudis säger att han är så gott som gift med sin butik och att det är en 24 timmars kamp att ha öppet dygnet runt. Men han drömmer om att öppna fler affärslokaler. Foto: Karl Vilhjálmsson

Nattöppet inte lätt i Helsingfors

Helsingfors har ingen 7-eleven och inte väldigt många konkurrenter till en sådan heller. Är vår huvudstad för liten för att nattöppet ska löna sig?

Hbl skrev om några nya dygnet runt-delin för fem år sedan när de öppnade i Helsingfors. I januari 2008 såg de stora möjligheter i stadens nattfolk och hade planer på att öppna på fler platser i staden.

Sedan dess har själva kedjan Pick-a-deli gått i konkurs. Fotios Voroudis deli med samma namn på Mikaelsgatan är den enda som finns kvar, de andra var tvungna att stänga.

– Det är en 24 timmars kamp, jag är så gott som gift med butiken. Men kampen fortsätter, säger Voroudis.

När han började var han ivrig på att få utvidga inom några år, han såg en marknad som inte hade många konkurrenter. Men han har fått kämpa.

Varför är det svårt att ha nattöppet här?

– Helsingfors är litet, och vintern är lång. Sommartid har jag tre, fyra gånger fler kunder men vintern varar i över ett halvt år.

Främst är det brist på folk. Helsingfors 600 000 människor räcker inte, när staden dessutom är så utbredd.

– I London skulle det rymmas en miljon människor på bara de här få kvarteren, säger han och pekar omkring sig på Mikaelsgatans uteservering, på Järnvägstorget och Ateneum.

Nattpersonalen dyr

Nattöppna Delish på Stora Robertsgatan har klarat sig i fem år. När Hbl talade med grundarna 2008 hade de planer på åtminstone en affär till i Berghäll, och efter det gärna tiotals fler i hela landet.

– Sedan kom finanskrisen, säger Martin von Zweigbergk, försäljnings- och marknadschef på Delish.

Bakgrund
De här håller öppet
  • HOK-Elanto har ett fast grepp om marknaden för nattöppna butiker för tillfället. Både Alepa och ABC:s Deli hör till S-kedjan.
  • Öppet dygnet runt är Deli på ABC på Mechelingatan och i Domarby. Många andra Deli-kaféer har öppet till midnatt.
  • Alepa-butikerna på Mannerheimvägen i Bortre Tölö, Tavastvägen i Sörnäs samt i Hertonäs och på flygplatsen är öppna dygnet runt.
  • Också en del K-butiker har öppet dygnet runt, i Helsingfors Neste Oils K-market och Motorest-restaurang i Djurgården.
  • Delish på Stora Robertsgatan har öppet dygnet runt största delen av året.
  • Pick a deli på Mikaelsgatan har öppet dygnet runt.

Ungefär samtidigt ändrades också lagstiftningen så att vilken butik som helst kunde hålla öppet nattetid. Många småbutiker förlängde sina öppettider under kvällarna, och en del körde på dygnet runt-service. Det blev för hård konkurrens. Och höll inte heller: i dag är det bara ett fåtal matbutiker som har öppet också på småtimmarna. Det mesta i Helsingfors, förutom krogarna, tystnar senast vid midnatt. Jobbar du skift eller behöver du annars bara en liter mjölk mitt i natten är det bäst du planerar för det på förhand.

Är Helsingfors en för liten stad för att hålla nattöppet i?

– Nej, det tror jag inte. Men det är tufft. Vintertid är vi inbäddade i snö, då går man inte spontant ut och köper en cola mitt i natten. Men tuffast för företagare i Finland är förstås lönerna. Det är dyrt med kvälls- och söndagstillägg här.
Ändå är personalen avgörande för affärsidén, säger von Zweigbergk och berömmer Delish personal.

— Man måste komma överens med nattsuddarna.

Vad köper kunderna på natten då?

– Något att äta, eller mjölk och toapapper, eller kondomer och redbull, eller vad det nu kan vara för kombination. Viktigast är fräsch, god mat som levereras snabbt. Men man måste också ha ett brett sortiment basvaror.

Pick-a-deli har ett liknande koncept. Mest kunder har Voroudis mellan klockan 22 och 05 när inget annat är öppet. Cigaretter, mat och läsk går åt både före och efter krogbesök och de som inte ska på krog är skiftesarbetare: taxichaufförer, servitriser, sjukvårdspersonal.

Men Voroudis skulle inte klara sig utan turisterna.

– Ryssarna och kryssningsresenärerna lyfter försäljningen avsevärt.

Drömmer om tillväxt

När det blev tillåtet att hålla matbutiker öppet dygnet runt provade HOK-Elanto först med Alepan på Mannerheimvägen 102 i Tölö.

– Den fick varmt mottagande och vi vågade prova på fler, på Tavastvägen och i Hertonäs. Det finns tillräckligt med kunder på natten bara man väljer knutpunkter där det rör sig mycket skiftesarbetare, säger informationschef Ralf Nyberg på HOK-Elanto.

Alepan i Tölö har till exempel flera sjukhus i närheten.

Några konkreta planer på fler nattöppna butiker eller delin har Hok-Elanto inte.

– Men vi är lyhörda, säger Nyberg.

På Delish säger von Zweigbergk att fler lokaler fortfarande finns i planerna, då det bland annat skulle sänka på lagerutgifterna. Han tänker sig ett lager på hjul som kunde fylla på flera serviceställen på löpande band.

Också Pick-a-delis Fotios Voroudis drömmer om fler ställen, men säger att det i så fall måste övervägas noga.

– Läget är avgörande, det måste vara en lokal i centrum. Utanför stadskärnan finns det inte tillräckligt med folk.