AFP/Lehtikuva

Livstid för Mubarak

Egyptens förre president Hosni Mubarak befanns skyldig och har dömts till livstids fängelse för att ha mördat demonstranter under upproret, uppger AFP. Även förre inrikesministern dömdes till livstids fängelse.

Muslimska brödraskapet uppmanar till massprotester mot dagens domar. Frustration är stor över att av sex höga polisbefäl som anklagats för delaktighet i det dödliga våldet mot demonstranter friades.

- Om säkerhetspoliserna är oskyldiga, vem dödade då de som protesterade, sade brödraskapets Mahmud Ghozlan som svar på en fråga från nyhetsbyrån AFP om uppmaningen till protester.

Islamistorganisationen Muslimska brödraskapet kräver att att rättegången görs om. "Åklagaren utförde inte sin fulla plikt när det gäller att samla in bevis för att fälla de anklagade för att ha dödat demonstranter," sade en talesperson för presidentkandidaten Mohammad Mursi enligt Reuters.

Det framgick inte om brödraskapets kritik gällde de som friades eller de som fälldes när lördagens historiska domar levererades.

När domen meddelades satt Mubarak den inhägnad i salen där de anklagade hålls, tillsammans med bland annat sina söner. Högljudda rektioner hördes i rättssalen.

Chefsdomaren underströk att rättegången varit rättvis och att de åtalade fått redovisa sin sida av saken. Bevisningen omfattar närmare 60 000 sidor.

Egyptens forna säkerhetschef friades för sin roll i morden på demonstranterna. Åtalet mot Mubaraks båda söner lades ner.

Tumult utbröt i rättssalen sedan domen meddelats. Många män stod upp och skanderade och det var svårt att tolka vad som skedde. Mubarak själv rullades ut genom en sidodörr, visade direktsända bilder.

Bilder inifrån rättssalen visade hur män slogs mot varandra, men reaktionerna var blandade. Frikännandet av sex höga polisbefäl, som anklagats för delaktighet i det dödliga våldet mot demonstranter, väckte ilska hos många.