LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Lufthansa backade ur cateringaffär med Finnair

Den planerade försäljningen av Finnairs cateringenhet till Lufthansas LSG Sky Chefs blir inte av.

 Finnair meddelar att Lufthansas styrelse inte godkände affären på grund av ett investeringsförbud i samband med Lufthansas sparprogram. Bolagen gick i mars ut med en avsiktsförklaring om affären.
Finnairs kundtjänstdirektör Anssi Komulainen säger att beslutet är en besvikelse för bolaget.
–Finnair ska nu koncentrera sig på att förbättra cateringenhetens lönsamhet. Samtidigt fortsätter vi att utvärdera alternativa arrangemang, sade Komulainen.
Finnair preciserade inte vilka de alternativa arrangemangen kunde vara.
Försäljningen av cateringenheten skulle bli del av Finnairs sparprogram. Enheten omsatte ifjol 80 miljoner euro, och omfattar Finnair Catering och Finncatering. De har sammanlagt cirka 650 anställda.

Finnair sparar vidare

Finnair startade det senaste sparprogrammet i augusti ifjol. Det tar sikte på en sänkning av kostnaderna med 140 miljoner euro fram till 2014. Enligt Finnair står sparmålet och tidsplanen för sparprogrammet fast, trots att cateringaffären inte blev av.
För drygt en vecka sedan gick Finnair och det brittiska flygbolaget Flybe ut med en avsiktsförklaring om att Flybe tar över trafiken på Finnairs Europarutter. Enligt förklaringen övergår 12 av Finnairs Embraerplan och trafiken med dem till Flybe. Från och med oktober ska Flybe sköta trafiken för Finnairs räkning.
Som ett led i sparprogrammet har Finnair minskat sin flygplansflotta, överfört bagage- och ramptjänster till det schweiziska Swissport och meddelat om planerna på att köpa underhåll av motorer och apparatur av SR Technics. Finnair har också skurit ner på administrationen och vidtagit ett stort antal mindre sparåtgärder.
Lufthansa startade tidigare i år ett sparprogram som ska minska kostnaderna med 1,5 miljarder euro fram till år 2015. Personalen ska minska med 3500 anställda. Lufthansa omsatte i januari–mars 6,6 miljarder euro. Bolaget gjorde då en förlust på 397 miljoner euro.