Foto: Dan Johansson. Disputation. Om etik bara är regler som måste följas kan det bli frågan om kohandel – en plikt som, när den är uppfylld, tillåter företaget att fortsätta sin verksamhet precis som tidigare, enligt Henrika Franck.

"Företagsetik är en del av vardagen"

Företagsledare borde bli mer uppmärksamma på att etik är en del av det vardagliga jobbet, inte en extern sak som kan tas om hand på samma sätt som andra delar av affärsverksamheten, säger Henrika Franck som disputerar i dag.

– Det mest kontroversiella med min avhandling har visat sig vara att den kommer fram till att människan trots allt är en etiskt god varelse, säger Henrika Franck.

Hon disputerar på fredagen med en avhandling om företagsetik vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors.
Det kontroversiella består i att godhet, enligt Franck, i dag närmast upplevs som något naivt. När till exempel Taloussanomat skrev om avhandlingen spårade webbdiskussionen ut totalt.

– Jag är ändå själv Hankenekonom i grunden och medveten om att företagens främsta uppgift är att generera vinst åt sina ägare. Men företag består av människor och människor har värderingar, säger Franck.

Huvudfåran inom evolutionsforskning och nationalekonomi argumenterar i dag för att människan inte drivs av andra än egoistiska intressen. Avhandlingen har därför också varit ett uppvaknande för Franck.

– Jag har själv varit indoktrinerad i egoismtänket, men fått märka att människan och chefer gör goda saker. Också då ingen annan någonsin kommer att få vetskap om det. Man vill vara god i sina egna ögon, säger Franck.

Avhandlingens slutsats är att företagens strategiarbete borde ge mer utrymme för etik i praktiken. Om etik bara är regler som måste följas kan det bli frågan om kohandel – en plikt som, när den är uppfylld, tillåter företaget att fortsätta sin verksamhet precis som tidigare.
– Då blir det konflikt mellan det som är det rätta för företagets strategi och det som är det rätta för den personliga etiken, menar Franck.

 Läs mera i fredagens tidning