Foto: Leif Weckström/Norweigans chef Daniel Skjeldam

Norwegian: Anpassa er eller gå under

Anpassa er till den förändrade marknaden eller gå under. Det är Norwegian och Daniel Skjeldams hälsning till de traditionella flygbolagen.

Enligt Daniel Skjeldams måste kostnaderna hållas på en rimlig nivå och flyggflottan bestå av nya bränslesnåla modeller. Den kritik Norwegian fått motta från facken vill han däremot inte vidkännas.

Norwegian överraskade i början av året marknaden och sina konkurrenter med sin offensivlusta, genom att annonsera att bolaget köper 222 nya flygplan. Vidare kommer bolaget att också att utvidga till långdistansflyg. Enligt bolagets kommersiella direktör Daniel Skjeldam är det ingenting uppseendeväckande med att bolaget gav en av Europas genom tiderna största flygplansorder.

– Vår nya flotta är en konkurrensfördel, det är därför vi är lönsamma och har en gynnsam kostnadsstruktur.
Fördelen med Boeing 737-800, som är det vanligaste planet i Norwegians flotta, är att planet både är bränslesnålare och har mindre utsläpp än motsvarande äldre modeller.

– För att inte tala om bekvämligheten i de nya planen. När en affärsresande en gång suttit i ett nyare plan återvänder denne sällan till de äldre modeller våra konkurrenter flyger med.

Orsaken till att framför allt bränslesnålheten är så betydelsefull, är den enorma kostnadsökning som drabbat branschen.

Läs mera i torsdagens tidning.