Foto: Tor Wennström. Johan Ekman jämför de påtryckningar han utsatts för inför SFP:s partidag med organisationskultur från 70-talet.  

Allt hårdare nypor i SFP-val

Johan Ekman, som leder SFP i Helsingfors, har av Carl Haglunds anhängare fått höra att fel beteende i partiordförandevalet kan stå honom dyrt. Nils Torvalds medger att han ringt upp Ekman, men vidkänns inte hotelserna.

Metoderna hårdnar när kampen SFP:s ordförandepost går in på slutrakan. Hbl berättade på lördagen om hur Europaparlamentariker Carl Haglunds anhängare Marcus Beijar fick avstå sin plats som den österbottniska kretsens delegat till kretsordförande Carola Lithén, som stöder justitieminister Anna-Maja Henriksson. Beijar fick ändå plats på partidagen som SU:s delegat.

Nu avslöjar Helsingforskretsens ordförande Johan Ekman att han utsatts för obehaglig påtryckning från en person som har en roll i Haglunds kampanj. Ekman har varit vice ordförande i SU och är riksdagsassistent för Ulla-Maj Wideroos, som backar upp Henriksson.

– Jag blev uppringd av en person som synligt flaggar för Carl Haglund. Personen uppmanade mig vara försiktig med hur jag beter mig och vad jag säger och antydde att fel beteende kan leda till att jag byts ut som kretsordförande. Det blev klart att jag inte ska gå ut och stödja ”fel” kandidat, det vill säga Anna-Maja Henriksson.

Vad var din reaktion?
– Det var bisarrt och kändes obehagligt. Jag har som kretsordförande uttryckligen varit korrekt och inte flaggat för någondera kandidaten. Den som gör så här undergräver medlemsdemokratin i partiet och lägger lock på debatten. Det är just ett beteende som avskräcker människor från att gå med i politiken.

Varför berättar du det här för Hbl?
– Om jag inte berättar att sådant här pågår så spelar jag med och accepterar att det här nu bara hör till politiken. Det är viktigt att inte spela med, utan ta avstånd från en organisationskultur som går ut på att man hotar och skrämmer folk.

Det låter som organisationskultur från 70-talet?
– Så var det kanske på 70-talet men för personer i min ålder och för den stora majoriteten av Haglunds anhängare känns de här metoderna främmande. I SFP diskuterar vi förnyelse och då ska det också gälla organisationskulturen.

Vem är personen som uttalade sig hotfullt?
– Det vill jag inte berätta eftersom det här handlar om så mycket mer än om en person och ett personval. Min poäng är att en liten grupp inte ska tro att man med ojusta metoder kan påverka.

Läs mer i onsdagens Hbl